Zoeken: voedsel waren autoriteit vma

Ik zoek informatie voor groep:
peuters 1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Voedselcontrole
    hetklokhuis.nl
    Voedselcontrole

    Wie controleert er eigenlijk of alle voedingsmiddelen die we in de winkel kopen ook echt veilig zijn? De Voedsel en Waren Autoriteit stuurt iedere dag controleurs op stap om de kwaliteit en de hygiëne van ons voedsel te testen. Maurice gaat een dag mee met de controleur. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Jaarlijks gooien we veel voedsel en drinken weg
    schooltv.nl
    Jaarlijks gooien we veel voedsel en drinken weg

    Per jaar gooien we heel veel voedsel weg. Vooral brood, groente, fruit en aardappelen belandden in de prullenbak. Dat is erg zonde want er zijn wereldwijd veel mensen die juist niet genoeg eten en drinken hebben. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Voedselverspilling
    voedingscentrum.nl
    Voedselverspilling

    Op de site van het Voedingscentrum vind je veel informatie over voedselverspilling. Antwoorden op vragen zoals: wat is voedselverspilling, wat kun je er tegen doen en wat is het effect op het milieu.

    x
  • Plaatje Drie vragen over voedselverspilling
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over voedselverspilling

    Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over voedselverspilling. Wat is een anti-afval-restaurant? Hoeveel eten gooien we dan weg? Waarom is voedselverspilling zo erg? (Dit is een bericht van 13 december 2016)

    x
  • Plaatje Doe het zelf - voedselverspilling
    youtube.com
    Doe het zelf - voedselverspilling

    Benieuwd hoe je zelf minder voedsel kunt verspillen? Bekijk dit doe het zelf-filmpje van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Voedselverspilling
    hetklokhuis.nl
    Voedselverspilling

    Ieder jaar wordt er voor vijf miljard euro aan voedsel weggegooid! Pascal hoort van verspillingsdeskundige Toine hoe dit kan. Pascal gaat ook naar de verspillingsfabriek. Daar wordt van (eerder) weggegooide tomaten nieuwe sauzen gemaakt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Warenwet
    hetklokhuis.nl
    Warenwet

    Alles wat in de Nederlandse winkels ligt moet voldoen aan de Warenwet. Voor elk artikel bestaan er normen en bij alle artikelen wordt gecontroleerd of ze daaraan voldoen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Voedselverspilling
    schooltv.nl
    Voedselverspilling

    Appels met een bruin vlekje, oud brood en een restje avondeten. Je gooit misschien wel eens eten in de prullenbak, maar dat is zonde! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tips om voedselverspilling tegen te gaan
    wwf.nl
    Tips om voedselverspilling tegen te gaan

    Op de site van het WWF staan tips waarmee je je eetpatroon stap voor stap een beetje duurzamer maakt en verspilling voorkomt.

    x
  • Plaatje Wat kun je doen tegen voedselverspilling?
    schooltv.nl
    Wat kun je doen tegen voedselverspilling?

    Elk jaar gooien we in Nederland meer dan 2 miljard kilo eten weg. Dat is veel te veel, vinden deskundigen. Ook als de tenminste-houdbaar-datum-verstreken is, kun je veel producten nog prima eten. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe weet je of voedsel bedorven is?
    schooltv.nl
    Hoe weet je of voedsel bedorven is?

    Op de etiketten van voedingsmiddelen staat tot welke datum de inhoud houdbaar is. Maar soms kun je het ook na die datum nog prima eten. Daarom zitten er op sommige verpakkingen chipjes die de houdbaarheidsdatum van een product precies kunnen berekenen. Bekijk het filmpje vn de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Voedselbank
    hetklokhuis.nl
    Voedselbank

    Sjaak en Clara Sies zijn in Rotterdam begonnen met het uitdelen van voedsel dat 'over' was. Die actie groeide in 2002 uit tot het oprichten van de eerste voedselbank. Inmiddels bestaan er voedselbanken door het hele land. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat doet de voedselbank?
    schooltv.nl
    Wat doet de voedselbank?

    Mensen die weinig geld hebben, kunnen voor hun boodschappen naar de voedselbank. Hier zorgen vrijwilligers voor voedselpakketten met producten die in de supermarkt niet meer verkocht kunnen worden, maar nog hartstikke goed zijn. Dani en Tess gaan kijken of ze bij de voedselbank ook pannenkoeken hebben....

    x
  • Plaatje Bestaan voedselkringlopen zonder planten?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Bestaan voedselkringlopen zonder planten?

    Een veelgehoorde uitspraak over voedselkringlopen is: “een voedselkringloop of voedselketen begint altijd met een plant”. Maar klopt dat wel? Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Voedselvoorraad
    schooltv.nl
    Voedselvoorraad

    De winter nadert. Een groot probleem voor dieren is het tekort aan voedsel. Daarom bereiden dieren zich goed voor en leggen ze voedselvoorraden aan om de winter door te komen. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spreekbeurt Voedselbank
    voedselbankennederland.nl
    Spreekbeurt Voedselbank

    Wil je een spreekbeurt houden over voedselbanken? In deze speciale spreekbeurt toolkit vind je informatie. Met uitleg wat de voedeselbanken doen, waar ze voor staan en hoe een en ander in zijn werk gaat.

    x
  • Plaatje Voedselkringloop: eten en gegeten worden
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Voedselkringloop: eten en gegeten worden

    Alle levende wezens eten, maar worden ook opgegeten. Ze hebben elkaar nodig om te overleven. Wat is een voedselkringloop en hoe werkt het? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Wat is de voedselpiramide?
    schooltv.nl
    Wat is de voedselpiramide?

    In de natuur geldt: eten of gegeten worden. Grassen worden gegeten door planteneters, en planteneters worden gegeten door vleeseters. Voila: een voedselpiramide! Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Warenhuis (WikipediA)
    nl.wikipedia.org
    Warenhuis (WikipediA)

    Een warenhuis is een grote winkel, vaak met meerdere verdiepingen, die een uitgebreid assortiment aan goederen verkoopt. Lees de informatie op WikipediA, de online encyclopedie.

    x
  • Plaatje Biologisch voedsel
    docukit.nl
    Biologisch voedsel

    Bijna al het voedsel dat je in de winkel koopt, komt van het land. Het zijn de boeren die ervoor zorgen dat wij eten hebben. Sommige boeren telen biologisch voedsel omdat ze het belangrijk vinden dat voedsel natuurlijk is. Bij 'natuurlijk' moet je denken aan de voedselkringloop. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Ik heb voedselallergie
    docukit.nl
    Ik heb voedselallergie

    Voedselallergie kan heel lastig zijn. Als je naar een feestje gaat, krijg je soms iets lekkers aangeboden wat jij niet mag eten. Eet je er toch van, dan kun je allerlei klachten krijgen. Zoals buikpijn, diarree of eczeem. Je kunt een allergie hebben voor heel veel soorten voedsel. Lees er over op de...

    x
  • Plaatje Voedselbos
    hetklokhuis.nl
    Voedselbos

    Bart gaat naar een voedselbos. Zo'n bos is een klein stukje natuur met allemaal soorten bomen en planten waar eten aan groeit. Het voedselbos heeft geen kunstmest, gif of extra water nodig. In totaal staan er zo'n 350 verschillende soorten, zoals de pindakaasboom en de uiensoepboom. Boer Wouter laat...

    x
  • Plaatje Het voedselweb van de oceaan
    schooltv.nl
    Het voedselweb van de oceaan

    Plankton staat aan de basis van het voedselweb. Dit wordt gegeten door schelpdieren, die weer gegeten worden door kreeft, zeesterren en zeeslakken. Daarboven staat kabeljauw en rog, en helemaal bovenaan haaien, orka’s en de mens. Deze keten van voedsel moet in evenwicht blijven. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Wat doet de voedselbank?
    schooltv.nl
    Wat doet de voedselbank?

    Meer dan 80.000 mensen in Nederland hebben geen geld voor boodschappen. Zij kunnen terecht bij de voedselbank: hier krijgen ze pakketten met producten zoals rijst, pasta en groente zodat ze toch genoeg te eten hebben. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een voedselbos?
    schooltv.nl
    Wat is een voedselbos?

    Bart gaat langs bij een wel heel bijzondere boer. Op zijn land groeien niet bijvoorbeeld alleen aardappelen, maar er groeit van alles door elkaar heen. Dit noem je een voedselbos. Deze boer hoeft niet te sproeien en te maaien, maar alleen maar te oogsten. Volgens de boer is dit beter voor dier en natuur....

    x
  • Plaatje Vervuiling van de voedselkringloop
    schooltv.nl
    Vervuiling van de voedselkringloop

    Zeehonden zijn de schattige bewoners van de Waddenzee. Maar ze hebben het moeilijk, doordat mensen allerlei afvalstoffen in het zeewater dumpen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt de voedselbank?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe werkt de voedselbank?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Met een voedselprinter kun je eten printen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Met een voedselprinter kun je eten printen - Is het snugger of kletspraat?

    Kun je pannenkoeken bakken met een printer? Je zou het misschien niet verwachten, maar er bestaan echt printers waarmee je eten kunt printen! Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kringloop in het bos
    schooltv.nl
    Kringloop in het bos

    In de natuur gaat er niets verloren. Water, zuurstof en voedsel worden allemaal opnieuw gebruikt. Dat noem je een kringloop. Als er in de wilde natuur bijvoorbeeld een dier doodgaat dan dient dat dier weer als voedsel voor andere beesten. Dat klinkt misschien zielig maar het is heel normaal. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Wie waren de Vikingen?
    schooltv.nl
    Wie waren de Vikingen?

    Vikingen waren goede ontdekkingsreizigers. Ze hadden de beste schepen van Europa. Ze bouwden hun boten met een speciale techniek. En als versiering hadden ze een drakenkop, waardoor anderen dachten dat de schepen zeemonsters waren. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als voedsel bederft?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er als voedsel bederft?

    Op bijna alle voedingsmiddelen staat een houdbaarheidsdatum. Na die datum kan het onveilig zijn om het nog te eten of drinken. Vaak kun je het ook zien en ruiken: er zit dan bijvoorbeeld schimmel op, of het stinkt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hunebedden waren vroeger voetbalgoals - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Hunebedden waren vroeger voetbalgoals - Is het snugger of kletspraat?

    De oudste voetbalgoals in Nederland waren een stapel stenen: de hunebedden. Is dat snugger of kletspraat? Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie waren Marten & Oopjen?
    schooltv.nl
    Wie waren Marten & Oopjen?

    Ruim drie en een halve eeuw waren ze verborgen: de schilderijen van het echtpaar Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Deze schilderijen werden gemaakt door de beroemdste Nederlandse schilder uit de Gouden Eeuw: Rembrandt van Rijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Plantaardig voedsel
    schooltv.nl
    Plantaardig voedsel

    Het produceren van plantaardig voedsel is efficiënt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. (Een filmpje uit de serie Wisebits, korte filmpjes over een wonderlijk feit om over na te denken.)

    x
  • Plaatje Verspillingsvrije week
    samentegenvoedselverspilling.nl
    Verspillingsvrije week

    Het is zonde om voedsel te verspillen. Doe mee aan de verspilingsvrije week! Wil je er meer over weten, kijk dan op deze site.

    x
  • Plaatje De weg van het voedsel
    schooltv.nl
    De weg van het voedsel

    Welke weg legt voedsel af in je lijf? Een kijkje in je lijf, van mond tot kont. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Knijp je zuivelpak uit!
    zuivelpak.nl
    Knijp je zuivelpak uit!

    Je staat er misschien wel eens bij stil. Dat het zonde is dat we voedsel verspillen doordat een deel in de verpakking achterblijft. Daarom is het goed te weten dat je door slim te vouwen je ook het laatste restje uit je pak vla of yoghurt krijgt. Kijk op deze website hoe je dat handig doet.

    x
  • Plaatje Waren de eerste computers groot?
    nemosciencemuseum.nl
    Waren de eerste computers groot?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • x
  • Plaatje Wie waren de drie koningen?
    schooltv.nl
    Wie waren de drie koningen?

    Zonder de drie wijzen uit het oosten had de rest van de wereld nooit van de geboorte van Jezus gehoord. Althans, zo gaat het verhaal dat bij Driekoningen hoort, dat op 6 januari wordt gevierd. 6 januari is dus niet alleen de dag om je kerstboom weg te doen Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie waren de geuzen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wie waren de geuzen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Houdbaarheidsdarum
    wikikids.nl
    Houdbaarheidsdarum

    Houdbaarheidsdatum .., wat is dat nou eigenlijk? Lees de infotmatie op Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • x
  • Plaatje Hoe verteert de koe zijn voedsel?
    schooltv.nl
    Hoe verteert de koe zijn voedsel?

    Koeien eten veel gras. Maar hoe wordt dat gras verteerd? Langs vier magen! Er zijn koeien met een speciale dop in hun buik zodat onderzoekers kunnen zien hoe dat gaat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Kromkommer
    kromkommer.com
    Kromkommer

    Zo’n 10% van het groente en fruit belandt niet op ons bord omdat er teveel van is of omdat ze niet mooi genoeg zijn. Te groot, te klein, te dik, te dun of te krom. Maar je kunt ze gewoon eten. Lees er meer over op deze site.

    x
  • Plaatje Wanneer waren de eerste Olympische Spelen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wanneer waren de eerste Olympische Spelen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Reuzenalken werden verzameld tot ze uitgestorven waren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Reuzenalken werden verzameld tot ze uitgestorven waren

    Waarom liet men deze bijna uitgestorven vogels niet leven? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Welke Romeinse steden waren er in Nederland?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Welke Romeinse steden waren er in Nederland?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kleren waren vroeger te duur om te schilderen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Kleren waren vroeger te duur om te schilderen - Is het snugger of kletspraat?

    Op veel oude schilderijen zie je blote mensen. Kunstenaars vonden het menselijk lichaam namelijk erg interessant. Het was heel duur om je te laten schilderen. Was het misschien goedkoper als je kleren niet geschilderd hoefden te worden? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De spijsvertering
    schooltv.nl
    De spijsvertering

    De mens heeft voedsel nodig om in leven te blijven en energie te hebben. In voedsel zitten bouwstoffen. Die komen pas beschikbaar als voedsel verkleind, fijngemalen en oplosbaar is. Dan kan het door de darmwand in het bloed worden opgenomen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wie waren de Witte Wieven en hebben ze echt bestaan?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wie waren de Witte Wieven en hebben ze echt bestaan?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Fermenteren
    hetklokhuis.nl
    Fermenteren

    Het is een oeroude techniek. Voedsel laten rotten om het goed en lang houdbaar te houden. Maar ook om er allerlei lekkernijen van te maken. Dat heet fermenteren. Bijvoorbeeld zuurkool. Dat wordt gefermenteerd en in dat proces komt ook dan die zure smaak los. In dit ‘verrotte’ proces ontstaat...

    x
  • Plaatje Insecten eten
    hetklokhuis.nl
    Insecten eten

    Malse meelwormen, knapperige krekels en smakelijke sprinkhanen. Miljoenen mensen in de wereld vinden insecten heerlijk. Pascal gaat het ook proberen. Van insectenonderzoeker Catriona leert hij hoe gezond insecten zijn en hoe je er voedsel van kunt maken. Pascal bezoekt een Nederlandse sprinkhanenfarm...

    x
  • Plaatje Een koude, hongerige winter
    schooltv.nl
    Een koude, hongerige winter

    Tulpen, suikerbieten en waterige soep. In de hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten de inwoners uit de steden in het noorden en westen van ons land op hongertocht om aan voedsel te komen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oceanen: Plankton
    hetklokhuis.nl
    Oceanen: Plankton

    Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton! En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we...

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Slimme verpakkingen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Slimme verpakkingen

    Wij gooien veel voedsel weg omdat het 'over de datum' is. Dat is niet altijd nodig. Nienke gaat langs onderzoekers die bezig zijn met slimme verpakkingen. Hoe kunnen zij er voor zorgen dat ons verse eten langer houdbaar wordt? Kan een zak sla middels een chip SMS-en dat 'ie opgegeten moet worden? Bekijk...

    x
  • Plaatje De spijsverteringsorganen
    schooltv.nl
    De spijsverteringsorganen

    Welke weg legt het voedsel in je lichaam af? Het spijsverteringsstelsel bestaat uit: mond, tanden, speeksel, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en einddarm. Samen zorgen ze voor de vertering van het eten en drinken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is verticaal tuinieren?
    schooltv.nl
    Wat is verticaal tuinieren?

    Doordat er steeds meer mensen bijkomen op aarde, is er steeds meer voedsel nodig. En is er al zo weinig ruimte! De oplossing: verticaal tuinieren. Oftewel: groente telen in verdiepingen boven elkaar. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Verticale landbouw
    hetklokhuis.nl
    Verticale landbouw

    Met een groeiende wereldbevolking en steeds meer mensen die in steden wonen, zoeken we continu naar slimmere manieren om voedsel te verbouwen. Bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan en minder landbouwgrond te gebruiken zoals met verticale landbouw. Janouk gaat langs bij een verticaal landbouwbedrijf...

    x
  • Plaatje Mini-pad aardappel
    mini-pad-aardappel.yurls.net
    Mini-pad aardappel

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de aardappel.

    x
  • Plaatje Mini-pad aardbei
    mini-pad-aardbei.yurls.net
    Mini-pad aardbei

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over aardbeien.

    x
  • Plaatje Waarom bederft eten?
    nemosciencemuseum.nl
    Waarom bederft eten?

    Wat hebben boterhammen, een stuk watermeloen en kaas met elkaar te maken? Het zijn alledrie etenswaren die snel bederven. Dit in tegenstelling tot lollies, drop en jam. Hoe dat kan legt microbioloog Stanley Brul van de Universiteit van Amsterdam uit tijdens de kinderlezing van het NEMO Science Museum...

    x
  • Plaatje Mini-pad brood
    mini-pad-brood.yurls.net
    Mini-pad brood

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over brood.

    x
  • Plaatje Wat eet een cheetah?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat eet een cheetah?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Mini-pad chocolade
    mini-pad-chocola.yurls.net
    Mini-pad chocolade

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over chocolade.

    x
  • Plaatje Eetvideo
    hetklokhuis.nl
    Eetvideo's

    Hoe zorg je ervoor dat eten er lekker uitziet in een video? Pascal gaat op bezoek bij een filmstudio die daarin gespecialiseerd is. Hoelang duurt een opname eigenlijk en waarom moet er een speciale camera gebruikt worden? Bekijk de aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Als je snel eet worden er dan minder vetten opgenomen?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Als je snel eet worden er dan minder vetten opgenomen?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Bepaalt je brein of je maag of je te veel eet?
    schooltv.nl
    Bepaalt je brein of je maag of je te veel eet?

    Niet kijken als je honger hebt! Twee duo’s uit het testpanel krijgen van Janouk pizza en donuts voorgeschoteld. Het ene groepje krijgt alles in één keer, het andere duo krijgt een klein beetje per keer. Wie eten er het meest? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe maak je eten houdbaar?
    schooltv.nl
    Hoe maak je eten houdbaar?

    Een pan zelfgemaakte hutspot is maar een paar dagen houdbaar. Hoe zorg je dat eten weken of jaren goed blijft? Met een speciale machine die alle bacteriën, schimmels en micro-organismen doodt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Eten in de wereld
    jeugdbibliotheek.nl
    Eten in de wereld

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Waar in mijn eten vind ik energie?
    schooltv.nl
    Waar in mijn eten vind ik energie?

    In je eten zitten calorieën. Een calorie is een hoeveelheid energie. Op een verpakking staat hoeveel calorieën ergens in zitten. Ook staan er voedingsstoffen als vetten, koolhydraten en eiwitten op. Daar krijg je ook energie van. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat eten ze in de woestijn?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat eten ze in de woestijn?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat is foodprinting?
    nemosciencemuseum.nl
    Wat is foodprinting?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Gezond eten
    schooltv.nl
    Gezond eten

    Gezond en gevarieerd eten zijn hartstikke belangrijk voor je. Vooral fruit en groente heb je nodig om lekker fit te blijven. Wil je weten hoe je gevarieerd kunt eten? Bekijk deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Grote smullers
    okki.nl
    Grote smullers

    Op de site van Okki lees je weetjes over grote smullers in het dierenrijk.

    x
  • Plaatje Het rottige buikenboekje
    mlds.nl
    Het rottige buikenboekje

    Het rottige buikenboekje is een online boekje over de spijsvertering. Speciaal voor kinderen die vaak buikpijn en poepproblemen hebben. Met tips wat je kunt doen om je buik gezond te houden.

    x
  • Plaatje Hoe komen ijsberen aan hun eten?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe komen ijsberen aan hun eten?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Insecten eten, waarom eigenlijk niet?
    insectenindeklas.nl
    Insecten eten, waarom eigenlijk niet?

    Insecten zijn supergezond. Ze zijn qua voedingswaarde gelijkwaardig aan vis, kip of koe. Lees hier meer over insecten eten.

    x
  • Plaatje Insecteneter
    hetklokhuis.nl
    Insecteneter

    Zijn insecten het eten van de toekomst? Ze gebruiken in ieder geval veel minder grondstoffen dan de dieren die we nu eten. Dolores gaat op bezoek bij een insectenkwekerij en krijgt van een topkok een heerlijk maal voorgeschoteld van meelwormen en sprinkhanen. Gaat ze alles opeten? Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Mini-pad kaas
    mini-pad-kaas.yurls.net
    Mini-pad kaas

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over kaas.

    x
  • Plaatje Kun je insecten eten?
    schooltv.nl
    Kun je insecten eten?

    Het klinkt vies, maar insecten zijn hartstikke voedzaam! En beter voor het milieu dan kippen of varkens. Wist je trouwens dat er ook insecten in roze koeken en M&M’s zitten? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je insecten uit de tuin eten? - Deel 1
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kun je insecten uit de tuin eten? - Deel 1

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Kun je insecten uit de tuin eten? - Deel 2
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Kun je insecten uit de tuin eten? - Deel 2

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Patat
    hetklokhuis.nl
    Patat

    Wie houdt er nou niet van patat? Wij Nederlanders in ieder geval wel, want wij eten in een heel jaar per persoon zo'n tien kilo patat! Dat zijn al gauw een half miljoen frietjes! Daar zijn natuurlijk heel veel aardappels voor nodig. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Dolores naar de patatfabriek...

    x
  • Plaatje Kan ik leven op patat?
    nemosciencemuseum.nl
    Kan ik leven op patat?

    Moleculair bioloog Gertien Smits van de Universiteit van Amsterdam geeft het antwoord op een heel belangrijke vraag: kun je leven op patat? Lees het antwoord op deze vraag in het verslag van de kinderlezing bij NEMO van mei 2017. (De Kinderlezing is een activiteit van NEMO Science Museum in samenwerking...

    x
  • Plaatje PoepPaleis
    poeppaleis.nl
    PoepPaleis

    Op deze site 'Poeppaleis' kun je alles te weten komen over poep. Dat lijkt misschien een beetje een gek onderwerp, maar eigenlijk is het heel gewoon. Neem gerust eens een kijkje.

    x
  • Plaatje Rijst
    hetklokhuis.nl
    Rijst

    Bart gaat naar de rijstfabriek. Hij ziet hoe met een superstofzuiger een lading graanrijst de fabriek ingezogen wordt. Verder zakt hij af in een rijstsilo van twintig meter diep en legt hij natuurlijk uit wat het verschil is tussen witte, zilvervlies- en snelkookrijst. Wil jij dat ook wel eens weten,...

    x
  • Plaatje Mini-pad rozijnen
    mini-pad-rozijnen.yurls.net
    Mini-pad rozijnen

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over rozijnen.

    x
  • Plaatje Skeletten van vogels
    schooltv.nl
    Skeletten van vogels

    Het skelet en de snavel van een vogel vertelt veel over de soort vogel. Aan de snavel van een vogel kan je zien wat een vogel eet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Smaak
    hetklokhuis.nl
    Smaak

    Zout, bitter, zuur, zoet en hartig (umami) zijn de vijf basissmaken. Wanneer spreek je van een smaaksensatie of smaakexplosie? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Kun je vies eten lekker laten smaken?
    schooltv.nl
    Kun je vies eten lekker laten smaken?

    Getsie, spruitjes! Hoe iets smaakt, wordt niet alleen bepaald door de smaakpapillen in je mond, maar ook door wat je ruikt. Janouk en de prof testen of je spruitjes naar appeltaart met slagroom kunt laten smaken. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sprinkhanen op je bord? Het kan binnenkort
    jeugdjournaal.nl
    Sprinkhanen op je bord? Het kan binnenkort

    Een lekkere burger van sprinkhanen, sprinkhanen-taart of gewoon een knapperig sprinkhaantje als snack. Binnenkort ligt het misschien wel op je bord. Sprinkhanen zijn in Europa namelijk goedgekeurd voor mensen om te eten. Bekijk dit nieuwsbericht en filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een...

    x
  • Plaatje Sushi
    hetklokhuis.nl
    Sushi

    Sushi is heel populair. Niet alleen in Azië, maar ook in westerse landen. Waar komt het vandaan en hoe is het ontstaan? Sushi-kenner Eveline Wu leert Pascal sushi maken en ze vertelt hem over de verschillende soorten. En hoe moet je sushi eigenlijk eten? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Mini-pad tomaat
    mini-pad-tomaat.yurls.net
    Mini-pad tomaat

    In dit mini-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over tomaten.

    x
  • Plaatje Waarom eten de mensen warm eten?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom eten de mensen warm eten?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Winkels V&D voorgoed dicht
    jeugdjournaal.nl
    Winkels V&D voorgoed dicht

    Op 16 februari 2016 gingen de winkels van V&D voorgoed dicht. Plannen van bedrijven om V&D te kopen, zijn mislukt. Het ging al tijden slecht met de warenhuizen, er waren grote geldproblemen. Lees erover op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje V&D (WikipediA)
    nl.wikipedia.org
    V&D (WikipediA)

    V&D was één van de oudste en grootste winkels van ons land. Het warenhuis zat in bijna elke grote stad in Nederland. Maar er werd te weinig bij de winkels gekocht. Daardoor kwam het warenhuis in grote geldproblemen en kon het de rekeningen niet meer betalen. Op 31 december 2015 werd V&D failliet verklaard....

    x
  • Plaatje Duizenden mensen werkloos door sluiten V&D
    jeugdjournaal.nl
    Duizenden mensen werkloos door sluiten V&D

    Het warenhuis V&D is failliet. Alle winkels zijn gesloten. Duizenden mensen zijn daardoor hun baan kwijt. Lees erover en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 18 februari 2016)

    x
  • Plaatje De wintervoorraad van de eekhoorn
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De wintervoorraad van de eekhoorn

    ‘s Zomers hebben de eekhoorns het goed. Dan breekt de winter aan. Het voedsel ligt onder een dik pak sneeuw. Hoe krijgen de dieren dan toch een volle buik? Kijk en lees het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Eten en gegeten worden
    docukit.nl
    Eten en gegeten worden

    Alle dieren hebben voedsel nodig, anders gaan ze dood. Niet ieder dier eet hetzelfde. Er zijn planteneters, zoals buffels. En er zijn vleeseters, zoals leeuwen. De buffels eten gras en de leeuwen eten buffels. Dit noemen we een voedselketen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Wat is hamsteren?
    schooltv.nl
    Wat is hamsteren?

    Hamsters staan bekend om het hamsteren. Ze verzamelen voedsel in hun wangzakken, die enorm kunnen oprekken. Maar hoe doen ze dat en waarom eigenlijk? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Help! De kanoetvogel in de problemen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Help! De kanoetvogel in de problemen

    Door de opwarming van de aarde komen kanoeten soms in de problemen. Hun voedselkringloop raakt verstoord. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Allergisch zijn
    schooltv.nl
    Allergisch zijn

    Micah is allergisch voor melk, noten en nog veel meer voedingsmiddelen. Dat is lastig met eten, maar het kan ook wel eens handig zijn. Bekijk de animatie van 1 Minuutje Natuur op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boeren in de middeleeuwen
    geschiedenisvoorkinderen.nl
    Boeren in de middeleeuwen

    De meeste mensen in de Middeleeuwen waren boer. Er waren boeren en horigen. Horigen waren boeren die bij de kasteelheer en het land hoorden. Wil je meer weten, lees hier meer.

    x
  • Plaatje Ecosystemen
    docukit.nl
    Ecosystemen

    Elk ecosysteem heeft zijn eigen planten en dieren. Die planten en dieren kunnen niet zonder elkaar. De hele wereld bestaat uit ecosystemen. Welk ecosysteem ergens voorkomt, hangt onder andere af van het klimaat. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Anne Frank
    canonvannederland.nl
    Anne Frank

    In de jaren dertig waren veel mensen in Duitsland boos. Ze waren boos omdat Duitsland de Eerste Wereldoorlog had verloren. En omdat er veel economische problemen waren. Ze richtten deze boosheid op de Joodse mensen. Er woonden toen ook veel Joden in Nederland. Een van deze Joodse mensen is heel bekend...

    x
  • Plaatje Plastic soep
    schooltv.nl
    Plastic soep

    Wat gebeurt er met plastic dat in de natuur terechtkomt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Podcast: Wat als je ouders de boodschappen niet meer kunnen betalen?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Wat als je ouders de boodschappen niet meer kunnen betalen?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over de stijgende prijzen waardoor mensen minder kunnen kopen en zelfs hun boodschappen niet meer kunnen betalen. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Smaakwereld
    smaakwereld.nl
    Smaakwereld

    In Smaakwereld ontdek je alles over waar ons eten vandaan komt. Met filmpjes, onderzoekjes, spelletjes en tips om dingen te kweken en te knutselen.

    x
  • Plaatje Van akker tot eten
    docukit.nl
    Van akker tot eten

    Je eet elke dag groente en fruit, maar weet je waar dat vandaan komt? Je ouders kopen het in de supermarkt, groentewinkel of op de markt. Maar hoe komt het daar? Waar komt die groente en dat fruit vandaan? Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Het ontstaan van veren
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het ontstaan van veren

    De “veren” van Yutyrannus waren eigenlijk geen veren zoals we die kennen. Het waren dunne, holle staafjes. Waarvoor waren de veren dan? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe wordt zeewier gekweekt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt zeewier gekweekt?

    Voor het verbouwen van groente en het houden van vee is veel grond, water en voedsel nodig. Het is dus veel slimmer om voedsel op zee te verbouwen, want daar hebben we meer dan genoeg van. Is zeewier het voedsel van de toekomst? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dierenwelzijn
    docukit.nl
    Dierenwelzijn

    Wilde koeien leven in de zomer en winter buiten en moeten zelf hun voedsel bij elkaar scharrelen. Andere koeien staan in een stal en krijgen het voedsel voor hun neus geschoven. Zij kunnen nooit eens lekker buiten lopen. Welke dieren hebben het beter? Dat is een moeilijke vraag. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Dunne darm
    schooltv.nl
    Dunne darm

    In je dunne darm komen enzymen bij het voedsel. Zo wordt het voedsel goed verteerd en kan daarna door de darmwand het bloed in. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De gastarbeiders
    canonvannederland.nl
    De gastarbeiders

    Als het goed gaat met een land, is er veel werk. Begin jaren zestig was dat het geval in Nederland. Er waren veel arbeiders nodig. Hoe kwam je daaraan? Nederland ging mensen uit andere landen halen. Ze werden ‘gastarbeiders’ genoemd. Ze waren hier te gast, het was de bedoeling dat ze niet...

    x
  • Plaatje Wie zijn de gastarbeiders?
    schooltv.nl
    Wie zijn de gastarbeiders?

    Er was veel werk te doen in Nederland in de jaren 60, maar er waren te weinig mensen. Daarom ging Nederland op zoek naar mensen in andere landen. Bijvoorbeeld in Italië, Spanje, Griekenland, Joegoslavië, Turkije en Marokko. Daar waren mensen met geen of slecht betaald werk en het was de bedoeling...

    x
  • Plaatje De Hanze
    hetklokhuis.nl
    De Hanze

    Achthonderd jaar geleden, in de middeleeuwen, waren Amsterdam en Rotterdam nog kleine vissersdorpjes. Toen waren steden als Kampen en Deventer heel belangrijke steden in de handel tijdens de zogenaamde Hanzetijd. Hoe ging dat vroeger, en wat werd er allemaal verhandeld? In Deventer ziet Janouk hoe de...

    x
  • Plaatje Honger in oorlog
    schooltv.nl
    Honger in oorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt voedsel steeds schaarser. Voedingsmiddelen gaan op de bon en mensen staan uren in de rij voor een bordje eten uit de gaarkeuken. Ze eten zelfs suikerbieten en kinderen worden eropuit gestuurd om voedsel te sprokkelen bij boerderijen. Veel mensen sterven van de honger....

    x
  • Plaatje 13 in de oorlog ; Hongerwinter
    hetklokhuis.nl
    13 in de oorlog ; Hongerwinter

    In de Hongerwinter van 1944 is er in grote delen van Nederland een groot tekort aan voedsel. Duizenden mensen, vaak kinderen trekken er daarom dagelijks op uit op zoek naar voedsel. Bekijk deze aflevering uit de serie '13 in de oorlog'.

    x
  • Plaatje Hooggebergten
    docukit.nl
    Hooggebergten

    In de vakantie trekken miljoenen mensen naar de bergen. Ze gaan er skiën, langlaufen, abseilen, wandelen en bergbeklimmen. Dat is niet altijd zo geweest. Vroeger waren er in de bergen nauwelijks wegen. De weinige mensen die er woonden, waren boeren. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Internetgebruik
    docukit.nl
    Internetgebruik

    Kun jij je een leven zonder internet voorstellen? Nee, hè? Toch bestaat internet nog niet zo lang. Rond 1970 waren in Amerika vier computers met elkaar verbonden. Ze vormden een netwerk. Later kwamen er over heel de wereld netwerken. Toen al die computers met elkaar verbonden waren, was internet geboren....

    x
  • Plaatje Koken en bakken
    docukit.nl
    Koken en bakken

    Je staat er misschien niet bij stil, maar koken en bakken doen mensen al duizenden jaren. Toen mensen voedsel gingen koken, had dat grote gevolgen. Veel voedsel is rauw niet verteerbaar en zelfs giftig. Eenmaal gekookt, kan ons lichaam er de juiste voedingsstoffen en energie uit halen. Lees er over op...

    x
  • Plaatje Kwallenweer
    schooltv.nl
    Kwallenweer

    Ben jij wel eens een kwal tegengekomen op het strand? Toen Jesper met mijn zus naar het strand ging waren er overal kwallen. Een paar dagen later waren ze weg. Waar zouden al die kwallen zijn gebleven? Bekijk de animatie van 1 minuutje natuur op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Piraten
    docukit.nl
    Piraten

    Wist jij dat er vroeger echt piraten waren? Het waren zeerovers. Ze roofden allerlei spullen van andere schepen, maar ook uit dorpen en steden langs het water. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 244. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Plastic shirts
    schooltv.nl
    Plastic shirts

    Het Nederlands elftal voetbalde tijdens het WK van 2010 in gewone oranje T-shirts. Maar zo gewoon waren ze niet; de shirts waren namelijk gemaakt van gerecycled plastic! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De radio
    docukit.nl
    De radio

    Vroeger waren radio's grote kasten. Dat komt omdat er glazen buizen in zaten. Die waren nodig om stroom op te wekken. Tot iemand ontdekte dat je ook met transistors stroom kon maken. Dat zijn kleine onderdelen, zodat de radio zelf ook kleiner kon worden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Romeinen in ons land
    schooltv.nl
    Romeinen in ons land

    Bataven en Romeinen. Romeinen speelden de baas. En de Bataven waren dappere soldaten waar de Romeinen graag een beroep op deden. Zij waren namelijk nergens bang voor. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vikingen
    docukit.nl
    Vikingen

    De Vikingen leefden vroeger in Scandinavië. Dat zijn de landen Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. De Vikingen waren één volk en ze spraken één taal: het Oudnoors. Ze waren heel goede scheepsbouwers. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Walvisvaart
    docukit.nl
    Walvisvaart

    Heel vroeger waren de mensen bang voor walvissen. Ze dachten dat het monsters of duivels waren. Daarom wilden ze walvissen vangen en doden. Ook wordt er al duizenden jaren op walvissen gejaagd voor hun vlees. De Inuit deden dat bijvoorbeeld. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Waarom zeggen ze dat zwarte katten ongeluk brengen?
    schooltv.nl
    Waarom zeggen ze dat zwarte katten ongeluk brengen?

    Katten waren niet altijd zo populair als nu. En zwarte katten al helemaal niet: mensen geloofden dat het duivelse dieren waren. Onzin natuurlijk! Toch zijn zwarte katten nog steeds minder populair dan andere katten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje 10 Jaar cel door een filmpje: wat gebeurt er in Iran?
    kidsweek.nl
    10 Jaar cel door een filmpje: wat gebeurt er in Iran?

    Het ziet er vrolijk uit, maar dat is het niet. In Iran moet een stel ruim tien jaar de cel in omdat ze filmden dat ze aan het dansen waren op straat. Hoe zit dat en waarom zijn zo veel mensen boos op de regering? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 2 februari 2023.

    x
  • Plaatje Wie zijn die 17 miljoen Nederlanders?
    volkskrant.nl
    Wie zijn die 17 miljoen Nederlanders?

    We leven op dit moment met 17 miljoen mensen in Nederland. Een eeuw geleden waren dat er nog maar 6,5 miljoen. Bekijk op de site van de Volkskrant hoe de bevolking zo snel is gegroeid, waar ze wonen en wie al die mensen nu eigenlijk zijn.

    x
  • Plaatje Aanpassen of uitsterven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Aanpassen of uitsterven

    Mammoeten waren honderdduizend jaar lang kampioenen van de ijstijd. Maar opeens ontstond er een probleem. Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Aboriginals
    docukit.nl
    Aboriginals

    Ongeveer 60 duizend jaar geleden kwamen de Aboriginals terecht in Australië. Zij waren de eerste bewoners van dit enorme continent. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 24. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Alcatraz
    schooltv.nl
    Alcatraz

    Alcatraz was een gevangenis in Amerika voor de allerzwaarste criminelen. Het ligt op een eiland en was heel streng beveiligd. Toch waren er gevangenen die probeerden te ontsnappen. Nu is het een beroemde toeristische attractie. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De algemene bijstandswet
    schooltv.nl
    De algemene bijstandswet

    Dankzij de algemene bijstandswet, ingevoerd in 1965 door minister Marga Klompé, werd de bijstand een recht en was iemand zonder inkomen niet langer afhankelijk van liefdadigheid. Iedereen die werkloos was, ook als ze alleenstaand waren, kregen voortaan maandelijks geld van de overheid. Bekijk...

    x
  • Plaatje Ancient Olympics
    ancientolympics.arts.kuleuven.be
    Ancient Olympics

    Meer dan duizend jaar lang (van de achtste eeuw v.Chr. tot het begin van de vijfde eeuw n.Chr.) hielden de Grieken wedstrijden in lopen, vechten en paardrijden in Olympia. Deze wedstrijden waren de voorlopers voor de Olympische spelen. Deze website vertelt over de wonderbare wereld van de oude Griekse...

    x
  • Plaatje April-meistakingen 1943
    hetklokhuis.nl
    April-meistakingen 1943

    In Nederland was het van 1940 tot 1945 oorlog. De nazi’s waren de baas, en wie tegen ze inging riskeerde zijn leven. Toch vond in het voorjaar van 1943 de grootste opstand tegen de nazi's plaats. Door te staken – ofwel het werk neer te leggen – kwamen Nederlanders in het hele land in...

    x
  • Plaatje Argentinië
    schooltv.nl
    Argentinië

    Argentinië is het land van tango, pampa’s en onze koningin Maxima. Vroeger was het een Spaanse kolonie en daarna waren dictators er de baas. Nu is het Argentinië een democratie en een van de sterkst groeiende economieën ter wereld. Bekijk het filmpje van De wereld rond op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Armoede in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Armoede in de Gouden Eeuw

    In de Gouden Eeuw ging het erg goed met Nederland. Veel mensen waren rijk. Maar niet iedereen had het zo goed. Veel mensen, ook kinderen, moesten hard werken en verdienden bijna niets. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Azteken
    schooltv.nl
    Azteken

    De Azteken zijn misschien wel de bekendste Indianen ter wereld. Ze waren al een zeer ontwikkelde en verfijnde landbouwbeschaving. Wil je weten hoe de Azteken leefden? Bekijk deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Babysitters in het dierenrijk
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Babysitters in het dierenrijk

    Zorg na de geboorte verschilt per diersoort. Maar wat als de moeder even weg moet om voedsel te halen? Olifanten en potvissen gebruiken babysitters! Lees de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis. Ontdek en leer over de rijkdom van de natuur.

    x
  • Plaatje Bacteriën en virussen
    schooltv.nl
    Bacteriën en virussen

    Bacteriën en virussen zijn ziekteverwekkers. Het woord zegt het al: Deze kunnen je ziek maken. Ziekteverwekkers kunnen worden doorgegeven via mensen, dieren, voedsel en via lucht. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Beeldenstorm
    docukit.nl
    De Beeldenstorm

    In een kerk of een klooster heerst vaak een rustige en vredige sfeer. Maar dat is niet altijd overal zo geweest. Vroeger had de Kerk heel veel geld. Veel kerkleiders waren hebzuchtig. Ze lieten hun kerk versieren met dure schilderijen en heiligenbeelden. Veel mensen kwamen daartegen in opstand. Lees...

    x
  • Plaatje De begraafplaats
    docukit.nl
    De begraafplaats

    Een begraafplaats is de laatste rustplaats van mensen die zijn overleden. Vroeger werden mensen naast de kerk begraven. Toen die kerkhoven vol waren, werden er speciale begraafplaatsen aangelegd. De eerste begraafplaatsen leken wel wat op parken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Belangrijke afspraken voor Zweden en Oekraïne
    kidsweek.nl
    Belangrijke afspraken voor Zweden en Oekraïne

    Belangrijke wereldleiders waren de afgelopen dagen in Litouwen voor de NAVO-top. Dat overleg was extra spannend voor Zweden en Oekraïne. Mogen zij bij de militaire landengroep? Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 11 juli 2023.

    x
  • Plaatje Bestrijdingsmiddelen
    docukit.nl
    Bestrijdingsmiddelen

    Er zijn allerlei middelen die onkruid, schimmels en insecten bestrijden. Je noemt ze bestrijdingsmiddelen. Met deze bestrijdingsmiddelen kunnen boeren hun gewassen beschermen. Later bleek dat sommige bestrijdingsmiddelen schadelijk waren voor insecten of voor het milieu. De laatste tijd zijn er alternatieve...

    x
  • Plaatje Bizons in Canada
    schooltv.nl
    Bizons in Canada

    Vroeger leefden er in Canada veel bizons, maar omdat er op ze werd gejaagd, waren ze uitgestorven. Om te zorgen dat de bizons weer terugkomen in Canada, zijn er jonge bizons vrijgelaten in de natuur. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boerderijeducatie Nederland
    boerderijeducatienederland.nl
    Boerderijeducatie Nederland

    Leerkrachten vinden op deze website alle informatie over boerderijeducatie. Kinderen en jongeren laten beleven, leren en ontdekken over waar ons voedsel vandaan komt. Je vindt er ook veel links naar lesmateriaal.

    x
  • Plaatje Waarom moeten bomen soms gekapt worden?
    schooltv.nl
    Waarom moeten bomen soms gekapt worden?

    Bomen zijn heel belangrijk voor mens en dier: ze slaan CO2 op, zorgen voor zuurstof, voedsel en nog veel meer. Toch moet er soms gekapt worden. Remy gaat met boswachter Martijn op safari in het bos, en ontdekt waarom het bos soms verjongd moet worden. Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bonifatius
    docukit.nl
    Bonifatius

    De Germanen leefden zo'n 1300 jaar geleden in grote delen van Europa. Ze geloofden in meerdere goden. De Germanen waren bang voor hun goden. Sommige mensen vonden dat onzin. Ze geloofden in één god en zijn zoon Jezus Christus. Zulke mensen heten christenen. Bonifatius was ook iemand die maar in één...

    x
  • Plaatje Bonifatius bij Dokkum vermoord
    schooltv.nl
    Bonifatius bij Dokkum vermoord

    Bonifatius bij Dokkum vermoord. Waarom eigenlijk? Bonifatius vond dat de Germanen niet meer in hun eigen goden moesten geloven, maar in Jezus. Niet alle Germanen waren het met hem eens... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Brood bakken
    schooltv.nl
    Brood bakken

    Een Turkse en een Nederlandse bakker laten zien hoe ze brood bakken. Kijk mee in de bakkerij van een Turkse en een Nederlandse bakker. Ze bakken allebei brood. Zie jij verschil? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz over voedselproductie.

    x
  • Plaatje Buitenhuizen
    schooltv.nl
    Buitenhuizen

    Grote statige huizen in de natuur. Aan de rivier de Vecht, tussen Amsterdam en Utrecht, zie je deze mooie, statige huizen staan. Sommige lijken wel paleizen. Vroeger waren dit de buitenhuizen van steenrijke kooplui. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het Caribisch gebied
    canonvannederland.nl
    Het Caribisch gebied

    Zes eilanden in de Caribische zee heetten tot 2010 de Nederlandse Antillen. Deze eilanden waren in de zeventiende eeuw door Nederland veroverd. Nog altijd horen ze bij het Koninkrijk der Nederlanden. Ze hebben samen een lange geschiedenis, maar er zijn ook vaak spanningen. Lees meer over het Caribisch...

    x
  • Plaatje Cellen aan de basis
    schooltv.nl
    Cellen aan de basis

    De celwand van plantaardige cellen is moeilijk kapot te krijgen. Hoe krijgt een koe het voor elkaar om plantaardig voedsel te verteren? De hulptroepen worden ingeroepen: bacteriën, schimmels en eencellige diertjes. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Chocolatier
    hetklokhuis.nl
    Chocolatier

    Mensen eten al heel lang chocola. Een van de eerste mensen die de cacaoboon ontdekten, waren de Maya's, in Zuid-Amerika. Maar hoe maak je van een cacaoboon eigenlijk lekkere eetbare chocolade? Bekijk deze aflevering van het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Crisisjaren
    canonvannederland.nl
    Crisisjaren

    De jaren tussen 1929 en 1940 noemen we de crisisjaren of de grote depressie. Waarom? Omdat het in die tijd niet goed ging in Nederland. Er waren veel problemen. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje De crisisjaren
    docukit.nl
    De crisisjaren

    Tussen 1932 en 1938 ging het heel slecht in Nederland. Veel mensen waren werkloos en hadden weinig geld. De crisis die toen in Nederland heerste, begon in de Verenigde Staten van Amerika. Nederland handelde veel met Amerika. Omdat de Amerikanen steeds minder geld uitgaven, verdienden Nederlandse bedrijven...

    x
  • Plaatje Hoe komen de dagen aan hun naam?
    schooltv.nl
    Hoe komen de dagen aan hun naam?

    Voor de Romeinen en Germanen waren goden heel belangrijk. Daarom vernoemden ze allerlei dingen naar hen, zoals de dagen van de week. Zo is woensdag vernoemd naar Wodan, de oppergod. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Hanze
    canonvannederland.nl
    De Hanze

    Zwolle, Kampen en Deventer waren vroeger rijke en belangrijke steden. Ze worden wel de hanzesteden genoemd. Lees verder op de website als je meer wilt weten. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Wat zijn de Decembermoorden?
    kidsweek.nl
    Wat zijn de Decembermoorden?

    Desi Bouterse, een oud-president van Suriname, hoort op woensdag 20 december 2023 of hij twintig jaar de cel in moet. Bouterse was onder andere in 1982 president. In dat jaar werden er vijftien mensen doodgeschoten die het niet met hem eens waren. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd....

    x
  • Plaatje Design: bestek
    hetklokhuis.nl
    Design: bestek

    De eerste 'messen' waren van steen en zijn al 6000 jaar oud. Nienke vertelt hoe het bestek zich sindsdien ontwikkeld heeft tot het setje dat we nu kennen. Ontwerpers Mickael Boulay en Anne Ligtenberg maken bestek voor mensen die met het standaard bestek niet uit de voeten kunnen. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Hoe bereiden dieren zich voor op de winter?
    schooltv.nl
    Hoe bereiden dieren zich voor op de winter?

    De winter is voor veel dieren een ramp: er is weinig voedsel en het is koud. Hoe bereiden eekhoorns, vleermuizen en herten zich daarop voor? Boswachters Matthijs en Jonata weten het wel. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dieren op de savanne
    docukit.nl
    Dieren op de savanne

    Nergens komen zoveel verschillende wilde dieren voor als op de savanne. Op deze uitgestrekte vlakte met grassen, struiken en bomen eet iedere diersoort iets anders. Daardoor zijn de dieren geen concurrenten van elkaar en is er voor iedereen genoeg voedsel. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje De dierentuin
    docukit.nl
    De dierentuin

    Vroeger waren er rijke mensen die als hobby het verzamelen van dieren hadden. Ze hielden de dieren in de tuin van hun landhuis. In 1856 begonnen twee mannen in Rotterdam een tuin met een verzameling bijzondere vogels. Hieruit is Diergaarde Blijdorp ontstaan. De oudste dierentuin in Nederland is Artis....

    x
  • Plaatje Dikke darm
    schooltv.nl
    Dikke darm

    De dikke darm zorgt ervoor dat het vocht uit het voedsel gehaald wordt, omdat je anders zou uitdrogen. De ingedikte resten worden af en toe met kracht verder geduwd door de dikke darm. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De dinosaurus
    docukit.nl
    De dinosaurus

    Heel lang geleden leefden er op de aarde dinosaurussen. Dat was in de prehistorie, miljoenen jaren terug. Ongeveer 65 miljoen jaar geleden ging de laatste dinosaurus dood. Alle dinosaurussen waren toen uitgestorven. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior...

    x
  • Plaatje Skelet van een dinosaurus
    schooltv.nl
    Skelet van een dinosaurus

    Heel veel jaren geleden leefden er op aarde dinosaurussen. De dinosaurussen zijn uitgestorven maar aan de opgegraven skeletten kun je nog zien hoe groot ze waren! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dino’s
    schooltv.nl
    Dino’s

    Wolfram wil alles weten over dinosaurussen. Hoe zagen ze eruit, wanneer leefden ze en waarom bestaan ze niet meer? En… hoe gevaarlijk waren dino’s eigenlijk? Bekijk het filmpje van Koekeloere op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Dwangarbeid
    hetklokhuis.nl
    Dwangarbeid

    Co (97) en Wim (96) zijn nog geen achttien jaar als ze aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verplicht moeten gaan werken voor de nazi's in Duitsland. En zij waren niet de enigen. Het ging in totaal om meer dan een half miljoen mannen. Ze bleven vaak jaren weg en konden moeilijk contact hebben met...

    x
  • Plaatje De eerste spoorlijn
    hetklokhuis.nl
    De eerste spoorlijn

    Bijna 200 jaar geleden reed de allereerste trein in Nederland. Auto’s waren er nog niet. Dankzij de treinen konden mensen opeens veel sneller naar andere delen van het land. Ze konden bij familie op bezoek, of gaan werken in fabrieken in andere steden. Nizar rijdt mee op een echte oude locomotief...

    x
  • Plaatje De eerste steden
    schooltv.nl
    De eerste steden

    In de Middeleeuwen waren er weinig steden. Rond het jaar 1000 kwam daar verandering in. Er kwamen steeds meer steden bij. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Eetfoto
    hetklokhuis.nl
    Eetfoto's

    Hoe krijg je eten op foto's? Het lijkt makkelijk, maar dat is nog niet zo simpel, want er komt nog heel wat bij kijken om voedsel een beetje leuk op de foto te krijgen. Lisa bezoekt een fotograaf die van eetfoto's echt kunst maakt. Maar hoe maak je van eten op de foto nou kunst? Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Egelsnelweg
    egelwerkgroep.com
    Egelsnelweg

    Wist je dat een egel op een nacht kilometers aflegt om aan voedsel te komen? Stel je tuin open voor egels en maak een doorgang van 13 x 13 cm naar de tuin van de buren, hoe meer mensen in de buurt meedoen hoe langer de egelsnelweg wordt. Wel even overleggen met je ouders en de buren! Overtuig ze met...

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Enzymen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Enzymen

    Enzymen spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Ze 'knippen' het voedsel in hapklare brokken die opgenomen kunnen worden door de darmen. Bekijk deze aflevering van de Klokhuisserie 'Zoek Het Uit!', een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

    x
  • Plaatje Erasmus
    schooltv.nl
    Erasmus

    Erasmus wilde weten hoe het christendom en de kerk begonnen waren. Erasmus leefde 500 jaar geleden. In die tijd is hij al een beroemdheid. Zijn boeken worden veel verkocht en gelezen. Wil je meer weten over Erasmus? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Erasmus
    hetklokhuis.nl
    Erasmus

    Erasmus van Rotterdam is misschien wel een van de beroemdste geleerden uit de Nederlandse geschiedenis. Zijn ideeën waren 500 jaar geleden volstrekt nieuw. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Hoe lang kun je zonder eten?
    schooltv.nl
    Hoe lang kun je zonder eten?

    Je lichaam heeft voedsel nodig om te overleven. Stop je met eten, dan valt je lichaam langzaam uit. Hoe langzaam hangt af van je lichaamsreserves. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Fotosynthese
    docukit.nl
    Fotosynthese

    Planten leven van water en lucht. Ze maken hun eigen voedsel, glucose. Dat doen ze van deeltjes water en lucht, fotosynthese helpt hen daarbij. Fotosynthese betekent: met behulp van licht iets nieuws maken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje Anne Frank
    jeugdbieb.nl
    Anne Frank

    Anne Frank werd in 1929 in Frankfurt am Main (Duitsland) geboren. Annes ouders waren Joods. Toen Hitler aan de macht kwam vluchtte het gezin naar Amsterdam. Hitler wilde alle joden weg hebben. In 1942 dook het gezin Frank onder. Toen begon Anne aan haar dagboek. Hier vind je websites en filmpjes over...

    x
  • Plaatje Fransen in Nederland
    schooltv.nl
    Fransen in Nederland

    Er is een tijd geweest waarin de Fransen de baas waren over Nederland. Toen spraken we behalve Nederlands ook Frans. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De functie van bossen
    schooltv.nl
    De functie van bossen

    Alle bossen in Europa waren vroeger productiebossen. Het hout werd gebruikt voor het bouwen van een huis en takken als brandstof om te koken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mahatma Gandhi
    schooltv.nl
    Mahatma Gandhi

    Mahatma Gandhi leefde 100 jaar geleden in India. Hij wilde dat zijn land onafhankelijk zou worden van de Engelsen, die toen de baas waren in India. Hij werd wereldberoemd omdat hij niet protesteerde door te vechten, maar door geweldloos verzet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De gastarbeiders
    hetklokhuis.nl
    De gastarbeiders

    In de jaren 60 was er in Nederland heel veel werk, maar er waren niet genoeg mensen die dat werk wilden of konden doen. Nederlandse bedrijven gingen op zoek naar mensen in andere landen zoals Griekenland, Turkije en Marokko. Ze kwamen hier zwaar werk doen in fabrieken of in de haven en werden gastarbeiders...

    x
  • Plaatje Hadden onze voorouders gaatjes in hun gebit?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hadden onze voorouders gaatjes in hun gebit?

    De tand des tijds: Hoe gezond waren de tanden en kiezen van onze voorouders Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Gele praatpalen binnen half uur uitverkocht
    jeugdjournaal.nl
    Gele praatpalen binnen half uur uitverkocht

    De praatpalen langs de Nederlandse snelwegen verdwijnen. 500 praatpalen werden te koop aangeboden en waren binnen een half uur verkocht. Bekijk hier het filmpje van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Geluk is een klavertje vier
    schooltv.nl
    Geluk is een klavertje vier

    Brengt een klavertje vier geluk? Ze zeggen van wel! Elke cultuur heeft weer andere gebruiken waarvan ze denken dat die geluk brengen. De Egyptenaren waren er bijvoorbeeld van overtuigd dat mestkevers geluk brachten. Kijk maar naar het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gewapend verzet
    schooltv.nl
    Gewapend verzet

    Tijdens de Duitse bezetting is het Nederlandse verzet vooral uit op voedselbonnen voor onderduikers en wapens uit het buitenland. Omdat de Duitsers er niet achter mogen komen, gebruiken ze een speciale code: morse. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Govert Sweep en Ties Granzier reageren na arrestatie bij Area 51
    jeugdjournaal.nl
    Govert Sweep en Ties Granzier reageren na arrestatie bij Area 51

    YouTubers Govert Sweep en Ties Granzier zijn aangehouden bij de Amerikaanse legerbasis Area 51. Bij dat terrein staan waarschuwingsborden dat niemand naar binnen mag. Toch probeerden Govert en Ties binnen te komen. De jongens moeten nu voor de rechter komen omdat ze op verboden terrein waren. Bekijk...

    x
  • Plaatje Graan
    docukit.nl
    Graan

    Brood, spaghetti, muesli, popcorn en ook bier worden allemaal van graan gemaakt. Voor bijna alle mensen op de wereld behoren granen tot het dagelijks voedsel. Graan is een verzamelnaam voor grassen met eetbare zaadkorrels. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Zo leefden de Grieken
    docukit.nl
    Zo leefden de Grieken

    In de Oudheid was Griekenland een rijk en bijzonder land. Het was vroeger groter dan nu. Het land bestond uit een aantal stadstaten. De belangrijkste vier waren: Athene, Delphi, Olympia en Sparta. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 059....

    x
  • Plaatje Groente en fruit
    docukit.nl
    Groente en fruit

    Het meeste voedsel dat je eet, komt van planten. Je kunt ze zelf verbouwen. Dan krijg je 's avonds eten op je bord dat uit je eigen tuin komt. Veel mensen hebben zo'n moestuin als hobby. Ze telen er allerlei soorten groente en fruit. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in...

    x
  • Plaatje Waarom hamsteren mensen?
    schooltv.nl
    Waarom hamsteren mensen?

    Toen de coronacrisis uitbrak, gingen veel mensen hamsteren: heel veel voedsel en wc-papier inslaan voor het geval het op zou raken. Het lijkt misschien slim, maar juist door te hamsteren, raken spullen op en worden de prijzen steeds hoger. En het is in onze maatschappij ook helemaal niet nodig. Bekijk...

    x
  • Plaatje Haren
    docukit.nl
    Haren

    Haren heb je niet zomaar. Ze houden je hoofd lekker warm. Ze beschermen het hoofd ook tegen de brandende zon. En als je je hoofd stoot, doet dat minder pijn als je een dikke bos haar hebt. Vroeger waren mensen helemaal behaard. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje:...

    x
  • Plaatje Heersers in het luchtruim der dinosauriërs
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Heersers in het luchtruim der dinosauriërs

    In de dinotijd werd de hoogte boven de toen warmere aarde voornamelijk door vliegende reptielen bewoond. Wat waren dit voor dieren? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarom worden herten in de Oostvaardersplassen afgeschoten?
    schooltv.nl
    Waarom worden herten in de Oostvaardersplassen afgeschoten?

    In de Oostvaardersplassen in Flevoland leven een heleboel herten. Te veel. Om te voorkomen dat er te veel herten zijn voor het voedsel dat er is, moeten er herten worden afgeschoten. Boswachter Mikal legt aan Sosha en Matthijs uit waarom dat nodig is. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is het verschil tussen honden en wolven?
    schooltv.nl
    Wat is het verschil tussen honden en wolven?

    Honden lijken op wolven, maar zouden nooit overleven in het wild. Daar zijn ze niet sterk genoeg voor. Wolven zijn juist onafhankelijk en hebben geen baasje nodig om aan voedsel te komen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het einde van de hongerwinter
    schooltv.nl
    Het einde van de hongerwinter

    In 1944 spreken de geallieerden met de verliezende Duitsers af dat ze het bezette deel van Nederland voedsel mogen brengen. Met vliegtuigen voorzien ze mensen van bloem, suiker en meel. De hongerwinter is voorbij! Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe was het om de hongerwinter mee te maken?
    schooltv.nl
    Hoe was het om de hongerwinter mee te maken?

    Tom was 9 jaar tijdens de hongerwinter van 1944. Het zuiden van Nederland was al bevrijd. Als straf zorgden de Duitsers dat er geen voedsel meer naar het westen kon komen. Eten was schaars en Tom en vele andere leden honger. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De honingbij en haar dans
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De honingbij en haar dans

    Bijen praten niet met elkaar, bijen dansen. Daarmee vertellen ze uitgebreid over waar lekker voedsel te vinden is. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hulpgoederentransport
    hetklokhuis.nl
    Hulpgoederentransport

    Nienke vliegt mee met een hulpgoederentransport naar de Filipijnen. Na een verwoestende storm organiseren de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO)in korte tijd een groot transport met voedsel, medicijnen en tentdoeken. Hoe wordt in korte tijd zo’n hulpmissie georganiseerd en hoe komen de spullen zo...

    x
  • Plaatje Wat zijn hunebedden?
    schooltv.nl
    Wat zijn hunebedden?

    In Drenthe zie je vaak grote hopen met stenen: de hunebedden. Ze liggen daar al duizenden jaren. Waarschijnlijk waren het de graven van belangrijke mensen uit het dorp. We weten het alleen niet zeker. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe is de ijsbeer ontstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is de ijsbeer ontstaan?

    De ijsbeer heeft een witte vacht. Heel vroeger bestond de ijsbeer ook nog niet en waren alle beren bruin. Tot er zo’n twee miljoen jaar geleden een grote ijstijd aanbrak. Toen heeft de ijsbeer zich langzaam aangepast aan een wereld vol sneeuw en ijs. Zijn witte vacht geeft hem een goede schutkleur...

    x
  • Plaatje De Inca’s
    docukit.nl
    De Inca’s

    De geschiedenis van de Inca’s begint rond 1250. Het was een gewone indianenstam die in tweehonderd jaar tijd een groot gebied veroverde. Zo ontstond een rijk van ongeveer 6000 kilometer lang. De Inca’s waren goede krijgers en bestuurders. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie...

    x
  • Plaatje Indianen
    docukit.nl
    Indianen

    Columbus was eigenlijk niet de echte ontdekker van Amerika. Dat waren de indianen. Deze mensen kwamen minstens 25 duizend jaar geleden vanuit Azië naar Amerika en Canada. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 197. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Indianen
    docukit.nl
    Indianen

    De indianen waren de eerste bewoners van Amerika. Het was een enorm volk. Indianen in Noord-Amerika leefden in grote groepen bij elkaar. Zo'n groep heette een stam. De meeste stammen hadden een stamhoofd of opperhoofd. Dat was altijd een man. Hij was de baas van de stam. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Indonesië
    hetklokhuis.nl
    Indonesië

    Vroeger was Indonesië een kolonie van Nederland. Dolores zoekt uit wat de goede en minder goede kanten van de kolonisatie waren. Een aflevering uit Het Klokhuis maakt geschiedenis.

    x
  • Plaatje Indonesië
    schooltv.nl
    Indonesië

    Vroeger was Indonesië een kolonie van Nederland en heette het land Nederlands-Indië en waren de Nederlanders de baas in dit land. Maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, maakten de Japanners een einde aan het Nederlandse bewind. Toen in 1945 een einde kwam aan de oorlog, riep leider Soekarno...

    x
  • Plaatje De geurige wereld van insecten
    natuurwijzer.naturalis.nl
    De geurige wereld van insecten

    Hoe lang je ook zoekt, de neus van een insect zul je niet vinden. Toch ruiken insecten van alles: waar voedsel te halen valt en partners te vinden zijn. Hoe doen ze dat? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje J.J. de Bom: voorheen de
    kindertvgeheugen.nl
    J.J. de Bom: voorheen de 'Kindervriend'.

    J.J. de Bom: voorheen de 'Kindervriend' was een televisieprogramma voor kinderen dat werd uitgezonden van 1979-1981. In het programma werden vragen van kinderen beantwoord. De hoofrolspelers waren: Aart Staartjes, Wieteke van Dort en Joost Prinsen. Lees hier meer over dit programma.

    x
  • Plaatje Aletta Jacobs: vrijheid voor vrouwen
    docukit.nl
    Aletta Jacobs: vrijheid voor vrouwen

    Zo'n 150 jaar geleden was het nog heel gewoon dat mannen de baas waren, ook thuis. Mannen namen belangrijke beslissingen. Meisjes mochten na de lagere school niet verder leren. Kun je je dat voorstellen? In 1871 kreeg Aletta Jacobs als eerste Nederlandse meisje toestemming om naar de universiteit te...

    x
  • Plaatje Kamelen
    docukit.nl
    Kamelen

    Wat zit er in de bulten van een kameel? Water, zul je wel denken. Mis. De bult van een kameel is een opslagplaats voor voedsel. Kamelen leven in de woestijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 160. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Karel de Grote
    schooltv.nl
    Karel de Grote

    Karel de Grote leefde zo'n 1300 jaar geleden. Hij was koning van het Frankische rijk. Karel voerde tijdens zijn leven veel oorlogen. De Saksen waren zijn grootste tegenstanders. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Karel V
    canonvannederland.nl
    Karel V

    Voor 1550 was Nederland nog geen land. Er waren toen verschillende gebieden. Elk gebied had zijn eigen wetten en regels. Ze hadden wel één leider: Karel de vijfde. Lees meer informatie op deze website. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje John F. Kennedy
    absolutefacts.nl
    John F. Kennedy

    John Fitzgerald Kennedy (1917-1963) was de 35e president van de Verenigde Staten. Hij had vernieuwende ideeën en was heel populair bij de Amerikaanse kiezers. Helaas waren er ook mensen die een grote hekel aan hem hadden. Hij overleed na een aanslag in Dallas op 22 november 1963. Lees hier meer...

    x
  • Plaatje De kermis
    docukit.nl
    De kermis

    De kermis bestaat al heel lang. Ongeveer duizend jaar geleden hielden de mensen kerkmissen. Dat waren feestelijke gebeurtenissen. Van heinde en ver kwamen de mensen om erbij te kunnen zijn. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 044. Kijk...

    x
  • Plaatje Kerstverlichting
    hetklokhuis.nl
    Kerstverlichting

    Veel plekken in Nederland worden in de weken rond Kerstmis omgetoverd tot een ‘winterwonderland’. Winkelstraten, pleinen, stationshallen en warenhuizen hangen vol met lichtjes, kerstballen, arrensleeën en andere winterse sferen. Pascal gaat op pad met een bedrijf dat kerstversiering...

    x
  • Plaatje Kinderen na 40 dagen levend gevonden in Colombia
    jeugdjournaal.nl
    Kinderen na 40 dagen levend gevonden in Colombia

    Groot nieuws uit Colombia:dDe vier kinderen die na een ongeluk met een vliegtuigje vermist waren, zijn teruggevonden. Ze leven nog en hebben samen 40 dagen overleefd in de jungle. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de website van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 10 juni 2023.

    x
  • Plaatje Kinderen, vroeger en nu
    docukit.nl
    Kinderen, vroeger en nu

    Door de eeuwen heen groeiden kinderen steeds anders op. In sommige tijden waren ouders streng, in andere niet. Soms mochten kinderen echt kind zijn, soms moesten ze meewerken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 77. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Marga Klompé
    canonvannederland.nl
    Marga Klompé

    Marga Klompé was in 1956 de eerste vrouwelijke minister in Nederland. Als minister leverde ze een belangrijke bijdrage aan Nederland als verzorgingsstaat. Ze bedacht een wet waardoor Nederlanders die arm waren geld kregen van de staat. Lees hier meer over Marga Klompé. Let op: kies de informatie...

    x
  • Plaatje Marga Klompé
    hetklokhuis.nl
    Marga Klompé

    Wist je dat ruim honderd jaar geleden vrouwen niet mee mochten doen met de politiek? En pas in 1956 was er in Nederland voor het eerst een vrouwelijke minister: Marga Klompé. Ze is het meest bekend geworden door het invoeren van de bijstandswet. Daardoor kregen mensen die arm waren en niet konden...

    x
  • Plaatje Klompenmaker
    schooltv.nl
    Klompenmaker

    Vroeger waren er heel veel klompenmakers in Nederland, ieder dorp had er wel een paar. Tegenwoordig zie je ze niet zo vaak meer. Hoe worden klompen eigenlijk gemaakt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Werelderfgoed: Koloniën van Weldadigheid
    hetklokhuis.nl
    Werelderfgoed: Koloniën van Weldadigheid

    In Drenthe zijn de ‘Koloniën van Weldadigheid’ onlangs uitgeroepen tot Werelderfgoed. ‘De Koloniën’ waren bijna 200 jaar geleden unieke experimenten om de sociale problemen van de grote stad op te lossen op het platteland. Is dat gelukt? Tirsa gaat op bezoek. Bekijk...

    x
  • Plaatje Hoe werkt een kompas?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een kompas?

    Vroeger waren er geen smartphones waarmee je de weg kon vinden. Toen gebruikten ze een kompas. Een kompas heeft een naald die elektrisch geladen is, net als onze aarde. Daardoor wijst hij altijd naar het noorden. En met de gradenring kun je heel nauwkeurig navigeren. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    canonvannederland.nl
    Koning Willem I

    Toen de Fransen niet langer meer de baas waren in Nederland kwam de zoon van stadhouder Willem V terug naar Nederland. Deze zoon was Willem I (Willem de eerste). Hij werd koning van heel Nederland. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Laatste coronaregels verdwijnen:
    jeugdjournaal.nl
    Laatste coronaregels verdwijnen: 'Een bijzonder moment'

    De laatste coronaregels die er nog waren gaan nu echt allemaal weg. Je hoeft bij klachten dus niet meer thuis te blijven en je hoeft niet meer te testen. Dat heeft minister Kuipers van Volksgezondheid gezegd. Bekijk het bericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 10 maart 2023.

    x
  • Plaatje Leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Suriname en Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    Leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Suriname en Nederlands-Indië

    De Tweede Wereldoorlog woedt niet alleen in Europa. Ook in de Nederlandse koloniën Suriname en Nederlands-Indië is het oorlog. Wat is daar in het dagelijks leven van te merken? Heleen en Hetty waren kind toen de oorlog begon en vertellen wat ze nog weten uit die tijd. Bekijk het filmpje van...

    x
  • Plaatje Markerwadden - Nieuwe natuur
    hetklokhuis.nl
    Markerwadden - Nieuwe natuur

    We gaan op zoek naar de nieuwe natuur op de Marker Wadden. De eilanden zijn net aangelegd en waren tot voor kort kaal en zanderig. Pascal ontdekt dat er overal razendsnel leven is ontstaan. Op een plek waar vorig jaar alleen maar water was zijn nu overal insecten, planten en nestelende vogels te vinden....

    x
  • Plaatje De markt als middelpunt van de stad
    schooltv.nl
    De markt als middelpunt van de stad

    De markt was in de Middeleeuwen het middelpunt van de stad. Voor kinderen waren er geen sportclubs of scholen. Je at wat de pot schafte en als je groot was leerde je het beroep van je vader. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De markt
    docukit.nl
    De markt

    Schreeuwende kooplui en marktverkopers die grapjes maken. Dat hoort echt bij de markt. Ze proberen hun waren te verkopen. Dat zijn hun spullen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 269. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Mars
    hetklokhuis.nl
    Mars

    Was er op Mars water? Waren er rivieren en was er dus ook misschien wel leven? Maurice duikt in de wereld van Mars en zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Medicijnen
    docukit.nl
    Medicijnen

    Vroeger gebruikten mensen geneeskrachtige kruiden als ze ziek waren. Nu zijn er in ons land ruim tienduizend verschillende medicijnen verkrijgbaar. De meeste zijn gemaakt van chemische stoffen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 106. Kijk in...

    x
  • Plaatje Mensenrechten
    hetklokhuis.nl
    Mensenrechten

    In Nederland heeft iedereen rechten. Het recht om naar school te gaan, het recht op gezond voedsel en het recht op gezondheidszorg. Niet overal in de wereld is dat hetzelfde. Soms moeten mensen vluchten of komen ze in de gevangenis als ze opkomen voor hun rechten. Sosha zoekt uit wat er dan gebeurt....

    x
  • Plaatje Moderne kunst
    docukit.nl
    Moderne kunst

    Moderne kunst ontstond in de tweede helft van de 19e eeuw, tussen 1859 en 1900. Sommige kunstenaars hielden zich niet aan de regels vanuit de kunstacademie en maakten kunst op hun eigen manier en organiseerden zelf tentoonstellingen. Zij waren de eerste moderne kunstenaars. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Moleculair koken
    hetklokhuis.nl
    Moleculair koken

    Als je het bereiden van voedsel met een scheikundig oog bekijkt, dan kun je misschien nieuwe recepten bedenken. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Bart koken met behulp van scheikunde en maakt een moleculair driegangenmenu.

    x
  • Plaatje Waarom hebben we molens?
    schooltv.nl
    Waarom hebben we molens?

    Windmolens werden vroeger voor allerlei dingen gebruikt. Er waren bijvoorbeeld korenmolens die meel maalden met behulp van zware maalstenen. Oliemolens persten olie uit lijnzaad. Houtzaagmolens zaagden hout met behulp van windkracht. Poldermolens maakten de polders droog door het water weg te pompen....

    x
  • Plaatje Het Muiderslot
    docukit.nl
    Het Muiderslot

    In Nederland staan nu nog ongeveer 300 kastelen, maar ooit waren er 2200. De meeste kastelen werden gebouwd in de middeleeuwen, tussen 500 en 1500. Dat was de Tijd van monniken en ridders. Kasteelheren lieten kastelen bouwen. Zo liet graaf Floris de Vijfde het Muiderslot bouwen. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Muizen
    docukit.nl
    Muizen

    In de winter gaan muizen in huizen en schuren op zoek naar voedsel. Je komt ze niet vaak tegen, want het zijn nachtdieren. Bovendien zijn ze erg schuw. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 16. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Hoe luisterden mensen vroeger naar muziek?
    schooltv.nl
    Hoe luisterden mensen vroeger naar muziek?

    Waarschijnlijk ken je Spotify wel, en de LP is ineens weer terug van weggeweest. Welke manieren om muziek te luisteren waren er vroeger nog meer? Bekijk het filmpje van Het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nachtdieren
    docukit.nl
    Nachtdieren

    In Nederland leven veel nachtdieren. Je vindt hier alleen al tweeduizend soorten nachtvlinders. Nachtdieren zijn vooral actief om voedsel te zoeken. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 179. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Nationale archeologiedagen
    archeologiedagen.nl
    Nationale archeologiedagen

    Tijdens de Nationale Archeologiedagen in het weekend van 14, 15 en 16 juni 2024 kan jij ontdekken wat er allemaal in de bodem zit en zat. Deuren die normaal gesloten waren gaan nu voor jou open en je mag ook je handen vuil maken. Kijk op de website voor alle activiteiten in het land.

    x
  • Plaatje Nederland bezet
    schooltv.nl
    Nederland bezet

    In bezet Nederland gaat het leven gewoon door. Maar als de Duitsers onze fietsen, benzine en goederen inpikken, moeten er creatieve oplossingen worden gezocht. Zoals voedselbonnen. Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hygiëneles in Nepal
    schooltv.nl
    Hygiëneles in Nepal

    In Nepal zijn mensen erg arm. Ze hebben geen geld voor voedsel en geen schoon drinkwater. Veel mensen sterven doordat de hygiëne slecht is. Op school leren kinderen hoe ze om moeten gaan met hygiëne. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nomaden
    docukit.nl
    Nomaden

    Duizenden jaren geleden, in de oertijd, waren alle mensen nomaden. Dit zijn mensen die geen vaste woonplaats hebben, maar rondtrekken van plaats naar plaats. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 9. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje NOS Jeugdjournaal
    docukit.nl
    NOS Jeugdjournaal

    Je kijkt vast wel eens naar het jeugdjournaal. Nu is dat heel normaal, maar vroeger was er geen jeugdjournaal. Mensen dachten dat het niet goed voor kinderen zou zijn om ze over grote problemen in de wereld te vertellen. In 1973 waren er mensen die vonden dat kinderen wel een eigen journaal moesten hebben....

    x
  • Plaatje Hoe stroomt het water in de oceanen?
    schooltv.nl
    Hoe stroomt het water in de oceanen?

    Het water in de oceanen is altijd in beweging. Dit komt door de draaiing van de aarde. De De stromingen verdelen voedsel, dieren en warmte over de hele aarde. Als je op Bonaire een fles in het water gooit, dan zou het maar zo kunnen dat die op Texel aanspoelt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oceanen: Klimaat
    hetklokhuis.nl
    Oceanen: Klimaat

    Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Al zijn ze enorm groot, oceanen hebben last van ons. Van onze CO2-uitstoot, waardoor het oceaanwater opwarmt en verzuurt. En van alle troep die we in de oceaan gooien. Janouk gaat duiken om met eigen ogen de gevolgen te zien: plankton, een belangrijke...

    x
  • Plaatje De oerknal
    schooltv.nl
    De oerknal

    Wat was er voordat er sterren en planeten waren? En wanneer zijn die ontstaan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oerrund
    hetklokhuis.nl
    Oerrund

    De eerste koeienkuddes in ons land bestonden uit oerrunderen. Het waren de voorouders van onze huidige koeien. Het oerrund is allang uitgestorven, maar door het kruisen van verschillende runderen proberen onderzoekers het oerrund weer terug te krijgen in de natuur. In deze aflevering van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje De Olympische Spelen, toen en nu
    schooltv.nl
    De Olympische Spelen, toen en nu

    De eerste Spelen waren in 776 voor Christus. Ze duurden vijf dagen en werden gehouden in het Griekse plaatsje Olympia. In 1896 vonden de eerste moderne Olympische Spelen plaats in Athene. En sindsdien zijn ze gebleven. Bekijk op schooltv.nl de aflevering van 'Vroeger & Zo' over de geschiedenis van...

    x
  • Plaatje Onkruid
    hetklokhuis.nl
    Onkruid

    Serah gaat op onkruid-safari. Al noemt bioloog Nienke Beets het groen tussen de tegels liever stoepplantjes. De planten en bloemen die mensen soms zien als onkruid, zorgen voor voedsel en een schuilplek voor insecten en dieren. Botanisch kunstenaar Esmee Winkels laat zien dat de plantjes bijzonderder...

    x
  • Plaatje Ontstaan van het rivierkleigebied
    schooltv.nl
    Ontstaan van het rivierkleigebied

    In het midden van Nederland liggen veel rivieren. Daar bestaat de grond uit rivierklei. We noemen dit gebied dan ook het rivierkleigebied. Dit landschap is lang geleden al ontstaan. In een tijd dat er nog geen dijken waren. En rivieren op verschillende manieren invloed hadden op het landschap. Bekijk...

    x
  • Plaatje Op expeditie: een dag bij een opgraving
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op expeditie: een dag bij een opgraving

    Wetenschappers gaan vaak op expeditie. Ze willen bijvoorbeeld meer weten over de natuur in een afgelegen gebied of het voedsel van een pas ontdekte diersoort. Lees op de Natuurwijzer van Naturalis hoe zo'n expeditie verloopt.

    x
  • Plaatje Op stoom
    schooltv.nl
    Op stoom

    De stoommachine bracht de machines in de fabrieken in beweging en stopte nooit. Voor de stoommachines waren steenkool en ijzererts nodig. Met de uitvinding van de stoomlocomotief konden die snel en goedkoop naar de fabrieken worden gebracht. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl over de stoommachine en...

    x
  • Plaatje Otters
    schooltv.nl
    Otters

    Otters zoeken hun voedsel in het water. Hun lichaamsbouw is aangepast aan de jacht onder water. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Goed nieuws: de ozonlaag herstelt zich
    kidsweek.nl
    Goed nieuws: de ozonlaag herstelt zich

    Jaren waren er grote zorgen over de oh-zo-belangrijke ozonlaag. Hij was namelijk aan het krimpen. Maar nu is er goed nieuws: hij is zich aan het herstellen! Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit is een bericht van 11 januari 2023.

    x
  • Plaatje De piramide
    schooltv.nl
    De piramide

    Bij een piramide denk je onmiddellijk aan de Egyptenaren. En aan de farao als het goed is. Voor hem werden deze kolossen gebouwd. Piramides zijn hartstikke sterk, dat begrijp je wel. Anders waren het door de jaren heen allang ruïnes. Hoe komt het dat de piramides zo sterk zijn? Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Plankton
    schooltv.nl
    Plankton

    In zee leven grote aantallen kleine planktondiertjes. Ze zijn vaak goed gecamoufleerd omdat ze bijna helemaal doorzichtig zijn. Planktondiertjes eten nog kleinere planktonplantjes. Die vormen het begin van de voedselketen in zee. Veel vissen leven van plankton. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Planten in extreme omstandigheden
    schooltv.nl
    Planten in extreme omstandigheden

    Extreme kou, duisternis, weinig voedsel of zelfs brand. Planten hebben zich op bijzondere wijze aangepast aan leven in extreme omstandigheden. Hoe overleven planten? Het geheim zit ‘m vaak in de huidmondjes van de plant. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Amerikaanse kinderen werden vroeger met de post verstuurd - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Amerikaanse kinderen werden vroeger met de post verstuurd - Is het snugger of kletspraat?

    Post bezorgen gaat tegenwoordig heel anders dan vroeger. Er waren nog geen auto's en postcodes bestonden nog niet. Maar werden kinderen vroeger ook per post verstuurd? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Lijst van presidenten van de Verenigde Staten (WikiKids)
    wikikids.nl
    Lijst van presidenten van de Verenigde Staten (WikiKids)

    Op Wikikids vind je een lijst van alle presidenten van Amerika, met een afbeelding, de periode dat zij president waren, hun geboortedatum en (als het van toepassing is) de datum van overlijden.

    x
  • Plaatje De republiek
    canonvannederland.nl
    De republiek

    Vroeger had elk land in Europa een koning, maar de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden niet. Nederland wilde wel een koning, maar kon geen goede koning vinden. Daarom waren deze zeven provincies een republiek geworden. Elke provincie had evenveel macht in de republiek. Meer weten, neem hier...

    x
  • Plaatje Ridders
    schooltv.nl
    Ridders

    Ridders waren dure soldaten die meevochten in het leger van een adellijk persoon. In ruil daarvoor kreeg de ridder een groot stuk land. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Water in het oude Rome
    schooltv.nl
    Water in het oude Rome

    De meeste huizen in het oude Rome hadden geen stromend water. De Romeinen gingen naar openbare wc's en zichzelf wassen deden ze in een van de badhuizen. Deze thermen waren heel populair bij de Romeinen! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Romeinse wegen
    hetklokhuis.nl
    Romeinse wegen

    De Romeinen waren echte bouwers, de aannemers van 2000 jaar geleden. Ze bouwden niet alleen steden, maar ook wegen. Kaarsrecht en efficiënt. Soldaten konden zich zo makkelijk verplaatsen door het Romeinse Rijk, net als berichten en personen. Revolutionair voor die tijd. Hoe maakten ze die wegen?...

    x
  • Plaatje De ruimterace tussen Amerika en Rusland
    schooltv.nl
    De ruimterace tussen Amerika en Rusland

    In de jaren zestig van de vorige eeuw waren Amerika en Rusland met elkaar in strijd. Ze wilden allebei het machtigste land ter wereld zijn en ze gebruikten ruimteprogramma’s om elkaar daarin te overtreffen. De Russen lanceerden de eerste satelliet: de spoetnik. Bekijk het filmpje van Ontdek de...

    x
  • Plaatje Het maagdarmkanaal van een schaap
    schooltv.nl
    Het maagdarmkanaal van een schaap

    Elbert zoekt uit hoe voedsel wordt verwerkt door het maagdarmkanaal van een schaap. Hij bekijkt de slokdarm, magen en darmen. Bekijk het filmpje van Tussen Kop en Staart op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom laten we scheten?
    schooltv.nl
    Waarom laten we scheten?

    Een scheet is een mengsel van gassen. Het grootste deel is lucht die we inademen. Het andere deel komt door bacteriën in je dikke darm. Die verteren ons voedsel tot poep, waarbij allerlei gassen vrijkomen. Die gassen moeten je lichaam uit. Dit doen ze als een scheet. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal...

    x
  • Plaatje Waarom lacht er niemand op oude schilderijen?
    schooltv.nl
    Waarom lacht er niemand op oude schilderijen?

    Op oude schilderijen kijkt bijna iedereen plechtig en serieus. Dat komt omdat alleen rijke mensen geld hadden voor een portret. Die wilden graag laten zien hoe sjiek en voornaam ze waren. Bovendien moest je maandenlang poseren voor een schilderij; probeer jij maar eens zo lang te glimlachen! Bekijk het...

    x
  • Plaatje Schildpadden
    docukit.nl
    Schildpadden

    Schildpadden leven al miljoenen jaren op aarde. Ze waren er al toen de dinosaurussen nog leefden. Dat weten we, omdat er fossielen van schildpadden zijn gevonden. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 220. Kijk in de (school)bieb. Lees hier...

    x
  • Plaatje Schoolarts
    hetklokhuis.nl
    Schoolarts

    De omstandigheden waren vroeger op de scholen slechter dan nu. Gevolg: veel zieke en ongezonde kinderen. De schoolarts moest er voor zorgen dat daar verandering in kwam. Dat is goed gelukt, maar waarom bestaan er dan nog steeds schoolartsen? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Het verhaal van Sint-Nicolaas
    docukit.nl
    Het verhaal van Sint-Nicolaas

    Nicolaas werd rond 270 na Christus geboren in wat nu Zuid-Turkije is. Toen was dat gebied Grieks en waren de meeste mensen christen. Nicolaas werd al jong priester en later benoemd tot bisschop van Myra. Nicolaas van Myra stond altijd klaar om andere mensen te helpen. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Slag bij Nieuwpoort
    engelfriet.net
    Slag bij Nieuwpoort

    1600 Slag bij Nieuwpoort, wie kent dit jaartal niet, maar wat is er echt gebeurd en waarom en wat waren de gevolgen van die Slag bij Nieuwpoort. Lees hier het verhaal.

    x
  • Plaatje Regering en Oranjes verdienden veel geld aan slavernij
    kidsweek.nl
    Regering en Oranjes verdienden veel geld aan slavernij

    De Nederlandse regering en koninklijke familie waren lange tijd en expres betrokken bij de slavernij in Nederlands-Indië, Suriname en de Caraïbische eilanden. Zij hebben daar veel geld aan verdiend, blijkt uit nieuw onderzoek. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit...

    x
  • Plaatje Spijsvertering
    docukit.nl
    Spijsvertering

    Alles wat je eet, maakt een soort reis door je lichaam. Die reis heet de spijsvertering. Daarbij wordt het eten verteerd. Dat betekent dat je lichaam de goede stoffen uit het voedsel haalt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 195. Kijk...

    x
  • Plaatje De spin
    schooltv.nl
    De spin

    Een spin neemt trillingen van het web waar met de klauwtjes aan de poten. Een gevangen insect wordt verdoofd en ingesponnen. Door buisjes in de kaken komt speeksel in de prooi, die daardoor oplost tot een papje. Dit papje vormt het voedsel voor de spin. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sportprestaties
    hetklokhuis.nl
    Sportprestaties

    Hoe kom je tot betere sportprestaties? Hoe haal je Olympische records? Het heeft allemaal te maken met materialen, training en natuurlijk ook voedsel. Oud-wereldkampioen schaatsen Harm Kuipers legt uit hoe records in de sport nog steeds verbroken kunnen worden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Srebrenica
    canonvannederland.nl
    Srebrenica

    Srebrenica is een stad in Bosnië-Herzegovina. Srebrenica was een veilige plek voor moslims. Er woonden veel moslims in Srebrenica. Nederlandse soldaten moesten zorgen dat deze moslims veilig waren. Deze Nederlandse soldaten werden 'Dutchbat' genoemd. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt...

    x
  • Plaatje Wat gebeurde er 25 jaar geleden in Srebrenica?
    kidsweek.nl
    Wat gebeurde er 25 jaar geleden in Srebrenica?

    In de bergen van Bosnië en Herzegovina ligt Srebrenica. 25 jaar geleden werden hier zo’n 8.000 moslims vermoord. Er waren soldaten uit Nederland in de stad, maar zij konden dit niet voorkomen. Op de website van Samsam lees je er meer over.

    x
  • Plaatje Stadslandbouw
    hetklokhuis.nl
    Stadslandbouw

    Voedsel komt soms van ver, maar dat hoeft niet per se. Eva gaat kijken bij een daktuin in Rotterdam, een viskwekerij en kas op een dak in Den Haag en bij de universiteit van Wageningen, waar efficiëntere lampen voor kassen worden getest. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Statenbijbel
    canonvannederland.nl
    Statenbijbel

    De echte, oude teksten van de bijbel waren geschreven in het Grieks en in het Hebreeuws. Deze teksten werden begin 1600 vertaald in het Nederlands. Die vertaling werd de Statenbijbel genoemd. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Suikerziekte
    docukit.nl
    Suikerziekte

    In Nederland hebben meer dan 300.000 mensen suikerziekte. Dat is ongeveer één op de vijftig mensen. Bij deze mensen kan het lichaam niet goed energie uit voedsel halen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 044. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Supermodel
    hetklokhuis.nl
    Supermodel

    Dolores is op een fotoshoot met Felice Fleur. Zij vertelt hoe ze topmodel is geworden en wat ze allemaal moet doen. Ook vroeger waren er al topmodellen. Zij stonden dan model voor de schilders. Dolores bekijkt wat we vroeger en nu een mooi model vinden in het Rijksmuseum. Bekijk deze aflevering van Het...

    x
  • Plaatje Hoe is de tekenfilm ontstaan?
    schooltv.nl
    Hoe is de tekenfilm ontstaan?

    De eerste tekenfilm komt uit 1917. Er waren meer dan 50.000 tekeningen voor nodig. Tegenwoordig worden alle tekenfilms en animatiefilms gemaakt met de computer. Maar ook dat is nog steeds heel veel werk. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Tienduizenden mensen bij vreedzaam protest in Washington D.C.
    jeugdjournaal.nl
    Tienduizenden mensen bij vreedzaam protest in Washington D.C.

    In veel Amerikaanse steden waren opnieuw grote protesten tegen racisme en politiegeweld. Bekijk op de site van het Jeugdjournaal het nieuwsbericht en het filmpje. (Dit is een bericht van 7 juni 2020)

    x
  • Plaatje De Titanic
    docukit.nl
    De Titanic

    Aan het begin van de twintigste eeuw gingen steeds meer mensen reizen. Rijke zakenlieden, toeristen, en arme mensen die in Amerika werk hoopten te vinden. Verre reizen maakte men per schip, want vliegtuigen waren er nog niet. Om de grote groepen mensen te kunnen vervoeren, werden er grote passagiersschepen...

    x
  • Plaatje Transporthelikopter
    hetklokhuis.nl
    Transporthelikopter

    Voedsel, medicijnen, drinkwater; als er ergens een ramp of oorlog uitbreekt moet er snel hulp naartoe. Maar hoe krijg je deze noodhulp plus militairen zo snel mogelijk op de plaats van bestemming? Met een chinook helikopter! Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De trommel
    schooltv.nl
    De trommel

    Mensen houden van trommelen! Eerst waren er alleen losse trommels, maar door ze bij elkaar te zetten is het drumstel ontstaan. Weet jij hoe groot het grootste drumstel ter wereld is? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Turf
    schooltv.nl
    Turf

    In hoogveengebieden werd vroeger veel turf gestoken. Dat betekende dat de veenlaag er in mooie blokken werd uitgehaald en te drogen werd gelegd. Als de blokken droog waren, had je turf. En turf kon je gebruiken als brandstof. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    De Tweede Wereldoorlog

    De Tweede Wereldoorlog was voor veel Nederlanders een zware tijd. Joden waren hun leven niet meer veilig en eten was op de bon. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De tweede wereldoorlog door de ogen van kinderen
    schooltv.nl
    De tweede wereldoorlog door de ogen van kinderen

    Ook in de Tweede Wereldoorlog gaat het leven gewoon door. Kinderen gaan nog steeds naar school. Wat merken zij van de Duitse bezetting? Ooggetuigen die in de oorlog kind waren vertellen hun verhaal. Bekijk het filmpje van Jong in Oorlog op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De Tweede Wereldoorlog overzee
    docukit.nl
    De Tweede Wereldoorlog overzee

    Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) waren Suriname en de Nederlandse Antillen koloniën die door de Nederlandse regering werden bestuurd. Daarnaast had Nederland ook een kolonie in Azië: Nederlands-Indië. Hoe kregen deze gebieden te maken met de Tweede Wereldoorlog? Lees...

    x
  • Plaatje Tijdlijn Tweede Wereldoorlog
    schooltv.nl
    Tijdlijn Tweede Wereldoorlog

    Van 1940 tot 1945 was Nederland bezet door de Duitsers. Zij bepaalden de regels en waren de baas. Maar ondertussen zaten veel Nederlanders niet stil. Er werd gestaakt, mensen gingen in het verzet en langzaamaan werd Europa bevrijd. Wat gebeurde precies wanneer? Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Uilen
    schooltv.nl
    Uilen

    Overdag slapen uilen in hun schuilplaatsen: oude gebouwen, kerktorens, ruïnes, holle bomen. Maar 's nachts komen ze tot leven en jagen op hun voedsel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ontstond het eerste vaccin?
    schooltv.nl
    Hoe ontstond het eerste vaccin?

    In de 18e eeuw gingen mensen dood aan een vervelend virus, de pokken. Het opvallende was dat mensen op boerderijen er nauwelijks last van hadden. De arts Edward Jenner bedacht toen dat ze al gewend waren aan het koeienpokkenvirus, dat erop leek maar niet dodelijk was voor mensen. Hij bedacht een experiment:...

    x
  • Plaatje Vampiers
    docukit.nl
    Vampiers

    Houd je van griezelverhalen en horrorfilms? Je bent niet de enige. Waarom zou je bang zijn? Je weet immers dat het toch niet echt is. Heel vroeger waren de mensen erg bang voor geesten. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 114. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Van moeras naar laagveen
    schooltv.nl
    Van moeras naar laagveen

    Rond het jaar 1000 na Christus zijn mensen in de laagveengebieden gaan wonen. Eigenlijk waren het toen nog moerasgebieden. Dus eerst moest de grond ontgonnen worden. En dat zorgde voor inklinking. Hoe dat precies ging, kun je in de clip van Schooltv.nl zien.

    x
  • Plaatje Waarom is de Van Nellefabriek werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom is de Van Nellefabriek werelderfgoed?

    Vroeger was het werk in een fabriek vies en zwaar. De directeur van de Van Nellefabriek wilde het anders. Er kwam een fabriek die prettig was om te werken, schoon, met meer licht en ruimte. Er waren zelfs douches voor de werknemers. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Veelkleurig Nederland
    canonvannederland.nl
    Veelkleurig Nederland

    In 1900 woonden er in Nederland 5 miljoen mensen. In 2000 waren dat er bijna 16 miljoen. Er is veel veranderd. Door alle immigranten kwamen er veel nieuwe culturen in Nederland. Lees hier meer. Let op: kies de informatie die geschikt is voor je eigen groep of klas

    x
  • Plaatje Veelkleurig Nederland
    docukit.nl
    Veelkleurig Nederland

    De afgelopen eeuwen zijn heel wat mensen tijdelijk naar Nederland gekomen. Ze waren op zoek naar werk, moesten hun land ontvluchten, of wilden graag een beter leven hebben. Deze mensen moesten wennen aan het nieuwe land. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Verzet tegen de Duitsers
    schooltv.nl
    Verzet tegen de Duitsers

    Veel Nederlandse jongens en mannen moeten werken voor de Duitsers. Maar vaak willen ze dat niet en duiken ze onder. Er vormen zich verzetsgroepen die hen helpen door identiteitspapieren te vervalsen en voedselbonnen te stelen.Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vikingen
    docukit.nl
    Vikingen

    De Vikingen leefden vroeger in Scandinavië. De Vikingen waren één volk en ze spraken één taal: het Oudnoors. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 79. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Vissentrektocht
    hetklokhuis.nl
    Vissentrektocht

    Tijdens hun leven zwemmen vissen naar verschillende gebieden. Om zich voort te planten, om voedsel te vinden of om te overwinteren. Ze zwemmen van zout naar zoet water, of andersom. Dit noem je vismigratie. Onderweg komen vissen allerlei hindernissen tegen zoals dammen, gemalen, stuwen of sluizen. Daardoor...

    x
  • Plaatje Echolocatie bij vleermuizen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Echolocatie bij vleermuizen

    ‘s Nachts is het zo donker, dat alleen hun ogen niet altijd genoeg zijn om hun favoriete voedsel te vinden. Grote oren komen dan goed van pas. Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Jawad laat zijn leven in vluchtelingenkamp Moria zien
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Jawad laat zijn leven in vluchtelingenkamp Moria zien

    Jawad van 13 jaar leeft in het grootste vluchtelingenkamp van Europa, op het Griekse eiland Lesbos. Daar waren grote branden grote branden. Ook de plek waar Jawad leefde is afgebrand. In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal laat hij op een bijzondere manier zien hoe zijn leven er...

    x
  • Plaatje Hoe is het om te moeten vluchten uit Syrië?
    schooltv.nl
    Hoe is het om te moeten vluchten uit Syrië?

    Obada is nu 13 jaar. Hij woonde in Aleppo in Syrië toen daar de burgeroorlog uitbrak. Hij en zijn familie waren niet meer veilig in hun eigen huis en vluchtten. Nu woont hij in Nederland. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje VOC en WIC
    hetklokhuis.nl
    VOC en WIC

    De VOC en de WIC waren grote bedrijven die in de zeventiende en achttiende eeuw met enorme schepen de hele wereld over gingen om veel geld te verdienen en oorlog te voeren. Ze kochten en verkochten luxe producten zoals specerijen, koffie en zijde. Ze kochten en verkochten ook honderdduizenden mensen...

    x
  • Plaatje Voetbalstatistiek
    hetklokhuis.nl
    Voetbalstatistiek

    Al tijdens een voetbalwedstrijd is te zien wie het meeste balbezit had, hoeveel voorzetten er waren en of er doelpogingen zijn geweest. Wie houdt dat allemaal bij? Janouk kijkt mee achter de schermen van een voetbalwedstrijd. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Vrijheid, gelijkheid en broederschap
    schooltv.nl
    Vrijheid, gelijkheid en broederschap

    Veel Nederlanders waren best blij met de komst van de Fransen in 1795. Maar na een paar jaar werden ze Napoleon en zijn strenge wetten zat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wadvogels
    hetklokhuis.nl
    Wadvogels

    Op een zandplaat op het wad staat een camera om het doen en laten van wadvogels te bestuderen. In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Bart kijken wat de vogels zoal uitspoken. Het draait natuurlijk allemaal om eten, op elke vierkante meter wad is al gauw één kilo voedsel te vinden.

    x
  • Plaatje Walvissen
    schooltv.nl
    Walvissen

    Er zijn twee groepen walvissen: baleinwalvissen en tandwalvissen. Deze namen hebben ze te danken aan de manier waarop ze hun voedsel vangen. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wapens van Romeinen
    schooltv.nl
    Wapens van Romeinen

    Waarmee vochten de Romeinen? In de tijd van de Romeinen vochten zij met hele andere wapens dan vandaag de dag gebruikt worden tijdens oorlogen. Maar welke wapens waren dat precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De watersnood
    canonvannederland.nl
    De watersnood

    In 1953 waaide het heel hard: er was een grote storm. Dat was in de nacht van 31 januari op 1 februari. De dijken waren niet sterk genoeg. Het water kwam over de dijken heen. Het was een ramp. Een groot deel van Nederland kwam onder water: Zeeland, West-Brabant en een deel van Zuid-Holland. Lees hier...

    x
  • Plaatje Vergaat de wereld echt op een dag?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Vergaat de wereld echt op een dag?

    In 2012 waren sommige mensen er heel erg van overtuigd dat de wereld zou vergaan dat jaar. Gelukkig zijn we er allemaal nog. Maar waar kwam die gedachte vandaan? Willem Wever probeert het je uit te leggen

    x
  • Plaatje Voortplanting van het wild zwijn
    schooltv.nl
    Voortplanting van het wild zwijn

    In de winter zoeken wilde zwijnen naar voedsel. Als de voortplantingstijd aanbreekt zoekt een beer een zeug en dekt haar. De ongeboren jongen heten embryo. Ze zitten met de navelstreng vast aan de baarmoeder. Na de geboorte drinken ze moedermelk en groeien daardoor snel. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Willem van Oranje vermoord
    schooltv.nl
    Willem van Oranje vermoord

    Nederland viel in de zestiende eeuw in handen van Spanje. Veel mensen waren daar niet blij mee. Willem van Oranje leidde het verzet tegen de Spaanse koning Filips II. Maar dat moet hij uiteindelijk met de dood bekopen.

    x
  • Plaatje Hoe plassen en poepen dieren in winterslaap?
    schooltv.nl
    Hoe plassen en poepen dieren in winterslaap?

    In de winter is er vaak weinig voedsel. Sommige dieren, zoals egels, vleermuizen of slaapmuizen, doen een winterslaap om energie te besparen. Andere dieren, zoals eekhoorns, doen een winterrust. Ze slapen veel maar worden soms wakker om wat te eten. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wiskunde
    docukit.nl
    Wiskunde

    Met wiskunde heb je elke dag te maken, denk maar aan de versnelling van jouw fiets of de kaart op je telefoon. Zonder wiskunde waren die er niet geweest. Binnen de wiskunde heb je twee richtingen: een die vormen, getallen en patronen bestudeert. En een die de vormen en getallen gebruikt om praktische...

    x
  • Plaatje Hoe maak je een wormenhotel?
    schooltv.nl
    Hoe maak je een wormenhotel?

    Planten hebben voedsel nodig om te groeien. Een duurzame manier om zelf compost te maken, is met een wormenhotel. Jij zorgt voor de catering, de wormen doen de rest! Bekijk het filmpje van Zapp Your Planet op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zeeaquarium
    hetklokhuis.nl
    Zeeaquarium

    In Burgers Zoo wordt het zeeleven zichtbaar gemaakt in enorme aquaria. Er is bijna een fabriek nodig om die aquaria te onderhouden. Maurice legt uit hoe het water gefilterd wordt en hoe bacteriën het water schoon eten. Hoe geef je al die verschillende vissoorten het juiste voedsel?

    x
  • Plaatje Zeenaaktslak
    schooltv.nl
    Zeenaaktslak

    In de Noordzee komen zeenaaktslakken voor. De meeste soorten zijn klein. Met uitsteeksels op hun rug halen ze zuurstof uit het water. Zeeslakken eten vaak maar één soort voedsel. Sommige soorten leven van poliepen, andere soorten van zeedennetjes of van sponzen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zoogdieren versus dino
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Zoogdieren versus dino's: wie niet groot is, moet slim zijn

    Toen reusachtige dino's de wereld bevolkten, waren zoogdieren juist heel klein. Hoe overleefden zij? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Zuid-Afrika: Apartheid
    hetklokhuis.nl
    Zuid-Afrika: Apartheid

    Maurice bezoekt in Zuid-Afrika het Apartheidsmuseum. Daar ontdekt hij wat de gevolgen waren van de rassenscheiding voor zwarte Zuid-Afrikanen. Op de fiets bezoekt Maurice een van de armste steden van Zuid-Afrika: Soweto. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Zwaarden
    hetklokhuis.nl
    Zwaarden

    Het Zwaard was in de middeleeuwen het ultieme symbool voor macht en gerechtigheid. Zo belangrijk waren ze dat sommigen zwaarden zelfs namen kregen zoals 'Excalibur', het zwaard van Koning Arthur. Janouk ontdekt hoe een echt goed zwaard gemaakt wordt en leert zich ermee te verdedigen tegen aanstormende...

    x